През 2022 г. реалният брутен вътрешен продукт (БВП) се е

...
През 2022 г. реалният брутен вътрешен продукт (БВП) се е
Коментари Харесай

Два български региона са сред единствените 11 в Европа, в които икономиката се свива

През 2022 година действителният БВП (БВП) се е нараснал в 231 от 242 района на Европейски Съюз, до момента в който спадове са маркирани в 11 района, заяви Евростат. Регионът с максимален растеж на размера на Брутният вътрешен продукт е Алгарве в Португалия - със 17 на 100. На другия полюс, с най-сериозен спад са Югоизточен район в България (-3,1%). След това се подрежда различен български район - Северозападен, който отбелязва спад от -1,7 на 100.

През 2022 година районният Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, изразен посредством стандарти за покупателна дарба, варира от 30% от междинното за Европейски Съюз в Майот, отвъдморски район във Франция, до 286% в Южна Ирландия.
 Три дребни български града са най-изгодните в Европа за правене на бизнес
Три дребни български града са най-изгодните в Европа за правене на бизнес

Далеч от София разноските за фирмите са доста по-малки

След Южна Ирландия водещите райони са Люксембург (257% от междинното за ЕС), Източна и Средна Ирландия (247%), Прага в Чехия (207%) и белгийският столичен район Брюксел (196%). Високият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в тези райони (Люксембург, Брюксел и Прага) може частично да се изясни с огромния приток на пътуващи служащи и с някои огромни мултинационални предприятия, открити в районите (Южна, Източна и Средна Ирландия).

За разлика от това, след Майот (30%), районите с най-ниско класиране на районен Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2022 година са Северозападен в България и Гвиана във Франция (и двата 40% от междинното за ЕС), следвани от Ворео Айгайо в Гърция (41% ) и Северен централен в България (42%).
 Средната заплата в Пловдив остава с 1000 лв. по-ниска от софийската
Средната заплата в Пловдив остава с 1000 лв. по-ниска от софийската

Въпреки наличието на доста интернационалните компании
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР