През 2022 г. индустрията на криптовалутите беше белязана от значителна

...
През 2022 г. индустрията на криптовалутите беше белязана от значителна
Коментари Харесай

Какви регулации можем да очакваме в крипто пространството през 2023?

През 2022 година промишлеността на криптовалутите беше белязана от забележителна неустойчивост. Тъй като криптоикономиката става все по-интегрирана с останалата част от финансовата система, спадът в цените на криптоактивите и банкрутът на компании като криптохедж фонда 3AC и централизираната борса FTX повдигнаха въпроси дали през 2023 година ще се усили регулацията на цифровите активи.

Според Йему Сю, съосновател на криптостартъпите ARPA и Bella Protocol и партньор-основател в ZX Squared Capital, сривът на FTX е ускорил процеса на контролиране, изключително в Съединени американски щати. Той счита, че регулациите, които преди се очакваше да се появят през идващите три до пет години, в този момент ще се появят в границите на идващите една до две години, изключително във връзка с тържищата.

Джейкъб Декър, основен вицепрезидент и шеф на отдел в Woodruff Sawyer, също предвижда наклонност към усилване на регулирането.

Той счита, че регулаторното правоприлагане ще продължи да нараства, само че чака по-скромни промени заради сложността на технологията и другите случаи на нейното потребление.

Потенциалните области на регулация включват тържищата за криптовалути, които обезпечават врата за придвижването на парични потоци към и от света на криптовалутите.

Сю чака регулациите да бъдат ориентирани към процесите на познаване на клиента (KYC), битка с прането на пари (AML) и данъчното облагане. Защитата на активите на клиентите също ще бъде приоритет като се подсигурява сигурността на средствата, съхранявани на централизираните тържища.



Друг евентуален фокус на регулациите може да бъде копаенето, защото някои страни могат да контролират потреблението на сила и въздействието му върху околната среда. Управлението на риска от контрагента също може да бъде контролирано, сходно на обичайните финансови пазари.

Технологичната трудност на криптовалутите обаче може да попречва скоростта на регулирането. Декър счита, че законодателите може към момента да не схващат технологията задоволително добре, с цел да основат съответни закони.

В допълнение към регулирането на тържищата за криптовалути, регулациите могат да се съсредоточат и върху постоянните монети – цифрови активи, чиято стойност е обвързана с други валути или артикули. Тези регулации може да са по-лесни за използване заради релативно елементарния им темперамент.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР