- През 2022 г. глобалният технологичен сектор спря да расте.

...
- През 2022 г. глобалният технологичен сектор спря да расте.
Коментари Харесай

Краят на 20-годишния технологичен бум

- През 2022 година световният софтуерен бранш спря да пораства. - Около 150 000 експерти са били съкратени през предходната година. - Други промишлености търсят хора, а рецесията може и да се окаже удобна за връщането към нововъведения в бранша.
" Всеки, който работи в софтуерния бранш, е огромен късметлия. Ако инцидентно сте в някоя от огромните компании - имате още по-голям шанс. Получавате невероятни условия (храна, фитнес, отдалечена работа, пътувания), създавате необикновено икономическо благосъстояние, можете да работите върху впечатляващи планове, заобиколени от най-хубавите и най-умните. Но доста от работещите там, които срещнах, по този начин и не го схванаха или оцениха. " Думите са на Ноам Бардин, някогашен изпълнителен шеф на Waze, и касаят престоя му в Гугъл, откакто колосът купи компанията за навигация. И приказват за един интервал, който по всяка възможност свърши - годините на непрекъснат напредък на приходите и акциите и безпределно наемане на хора в тех бранша, през който чиновниците в промишлеността поставяха изискванията.

Почти 20-годишният интервал на бърз напредък, финансиран с лесни пари от фондове и банки, свърши през 2022 година, не на последно място и откакто централните банки започнаха да усилват лихвите в битка с инфлацията. С икономическото закъснение през предходната година и предстоящата криза през тази така нареченият Big Tech (най-големите корпорации в бранша като Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon и Meta) започнаха да редуцират разноските си. Само през предходната година софтуерният показател NASDAQ е изгубил над 30% от цената си. Изброените пет колоса са изтрили общо 3 трлн. $ от пазарната си капитализация. В същото време младите стартъп компании също се обезцениха, а рисковите вложения внезапно се свиха. Което пък ги принуди да пазят зорко привлечените към този момент капитали. Това е първата сходна по мярка рецесия от спукването на дотком балона при започване на ХХI век.
Реклама
И защото хората са най-големият актив в промишлеността, те са и първата вълна при редуциране на разноските. Според профилирания уебсайт Layoffs.fyi към 150 000 работещи в световния тех бранш са изгубили работата си през 2022 година Основните съкращения са в Съединени американски щати, само че обгръщат целия свят, както и всички компании по веригата - от най-големите до стартъпи. Само в Америка близо 1000 компании са уволнили свои чиновници. В Израел IT промишлеността е съкратила 7000, в са близки до това число.
Година на преосмисляне
Приходите на огромните пет тех компании надвишават 1.2 трлн. $ на година. Но бизнес моделите им са подложени на огромен напън. Рекламният дуопол на Гугъл и Фейсбук е застрашен от Amazon и вероятно Apple. При предходни стопански забавяния разноските за реклама се свиваха, само че цифровата реклама постоянно растеше, защото доста компании прехвърляха пари към нея от обичайните канали като вестници и телевизия. Днес тези промени към този момент са се случили, разяснява сп. The Economist. Около две трети от парите са ориентирани към цифровите формати, което пък ги прави податливи на циклични рецесии, както и аналоговите им съперници. През юли Meta разгласи първия си спад за тримесечие на приходите, същото се случи и през октомври.

В същото време задаващото се антитръстово законодателство в Европейския съюз заплашва бизнеса на огромните като Meta, Гугъл, Amazon и Apple и ги отваря за конкуренция от по-малките играчи. Големите в клауд сферата като Amazon, Microsoft и Гугъл пък са притиснати от клиентите си да понижат цените и надлежно да лимитират растежа.

В бизнес учебниците се споделя, че конкуренцията е добра за пазара. Но в тех бранша огромните растяха необезпокоявани години наред и поради неналичието на конкуренция. През последните години картината се трансформира. Фейсбук беше застрашен от платформи като TikTok. В същото време и самите тех колоси навлизат в полето на другия - Amazon Web Services забави растежа си, тъй като Гугъл наля милиарди в облачния си бизнес. Самият Гугъл пък се опасява, че AI технологията ChatGPT, създадена от основаната от Илън Мъск OpenAI, може да промени изначално интернет търсенето. Стрийминг платформата Netflix, която години наред растеше бурно, би трябвало да се бори освен с Disney и Warner Bros, само че и с дълбоките джобове на Apple и Amazon, разяснява The Economist.
Реклама Има ли добра рецесия
Сегашната рецесия може да се окаже добра за бизнеса, въпреки и с цената на стотици хиляди съкращения. През последните 10 години водещите софтуерни компании в света не правеха толкоз нововъведения, колкото залагаха за растежа си на старите бизнес модели. Смартфоните са същите по форма както и първия iPhone, Гугъл не смее да промени нищо в търсачката си, с цел да не навреди на рекламния си бизнес, извършването на покупки онлайн с Amazon е еднообразно с 2013 година, въпреки и по-бързо. Бумът на технологии като изкуствения разсъдък в композиция с по-ефективна работна ръка може да докара до идващия тех взрив, разяснява Парми Олсон от Bloomberg Opinion.

Big Tech е и главният шеф в промишлеността, като постоянно това ставаше за сметка на по-малките компании, които не могат да си разрешат най-високите заплати в Силициевата котловина. Гигантите частично също по този начин доведоха и до упоменатото от Ноам Бардин " глезене ". Олсон показва по какъв начин Stripe заплаща 450 000 $ на година за старши софтуерен инженер, до момента в който Фейсбук дава 1 млн. $ за експерт, който да ръководи нова продуктова линия. В композиция с намалялото рисково финансиране стартъпите и по-малките компании и в този момент няма да могат да си разрешат даже на половина по-ниски хонорари. Но пък и упованията от страна на претендентите за работа могат да станат надалеч по-реалистични.

Част от намаляването на личния състав са хора, наети по време на взрива през пандемията, друга - просто орязване на ненужните сега фрагменти. Meta, която по време на локдауните нае 30 000 души, (виж графиката). Естествено, 2023 година може да докара и до още съкращения при положение на криза. Но най-малко на този стадий наподобява, че множеството компании не пипат най-важните си експерти. " През последните шест месеца наблюдавахме свиването на промишлеността, довело до съкращения във всички огромни компании, както и в стартъпите. През 2023 г не чакаме обилни промени, само че първите две тримесечия ще покажат дали компаниите са изпълнили задачите си. Ако клиентите им понижат разноските си, свиването ще е още по-болезнено и още доста експерти ще бъдат уволнени ", съобщи Шули Галили, сътрудник във VC фонда Upwest.
Къде ще отидат тия хора
Поне на този стадий не наподобява, че изгубилите работата си би трябвало да се тормозят. Въпреки забележителните съкращения в тех промишлеността американският трудов пазар наподобява постоянен, като през декември е добавил 223 хиляди нови работни места и общо 4.5 млн. за цялата 2022 година А и има промишлености, които на драго сърце ще " приютят " IT експертите. Например министерството по въпросите на ветераните на Съединени американски щати към този момент разгласи, че желае да назначи стотици софтуерни инженери, продуктови мениджъри, UX дизайнери и IT поддръжка. То ще би трябвало да се конкурира с банките, автомобилния бранш, аерокосмическата промишленост, ритейла и даже земеделските производители, които интензивно цифровизират бизнеса си. В същото време остава отворен въпросът за заплащането и дали страната може да си разреши да наеме такива специалисти. През предходната година междинното заплащане за IT експерт на работа във федералното държавно управление е било 80 900 $ на година по отношение на 109 400 в частния бранш. Разликата е даже още по-голяма с огромните тех корпорации, където е било 138 800. Средната годишна заплата в Alphabet e 295 884 $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР