През 2022 г. глобалният пазар на устройства за умен дом

...
През 2022 г. глобалният пазар на устройства за умен дом
Коментари Харесай

Доставките на устройства за умен дом намаляха през 2022 г., но скоро ще се върнат към растеж

През 2022 година световният пазар на устройства за интелигентен дом (Smart Home Devices, SHD) за първи път излезе на минус, съгласно анализаторската компания IDC. Според специалистите, предходната година в света са създадени 871,8 милиона домашни смарт-устройства, в това число и умни колонки, смарт-телевизори, интелигентни осветителни системи, видеонаблюдение и умни термостати. Това е с 2,6% по-малко от резултата през миналата година.

В категорията смарт-телевизори, която е най-голямата на пазара на SHD, спадът е по-ясно изразен, достигайки 4,3%. Анализаторите отдават това на неподходящото съпоставяне със мощното показване от миналата година, когато смарт-телевизорите и други сходни артикули бяха с огромно търсене, на фона на интензивността на покупките заради пандемията от COVID-19.

Поглеждайки към бъдещето, специалистите предвиждат, че тази година доставките на устройства от категорията интелигентен дом ще могат да се върнат към напредък. Очаква се доставките да се усилят с 2,2% с възобновяване на международната стопанска система. В бъдеще, позитивната наклонност ще продължи да набира скорост и до 2027 година размерът на международния SHD пазар може да доближи 1,23 милиарда устройства. В този случай неговият междинен годишен ритъм на напредък за пет години би трябвало да бъде 8,4%, пресмятат от IDC.

Въпреки това, анализаторите предизвестяват, че пазарът на смарт-телевизори евентуално ще претърпи нов спад през 2023 година, воден от макроикономическите провокации и по-дългите цикли на замяна. С навлизането на насочените към цената марки като Amazon и Roku, IDC чака по-нататъшни спадове в междинните продажни цени за тв приемници и нахлуване на функционалностите от висок клас в по-достъпните модели.

Освен тв приемниците, във връзка с множеството други категории устройства за интелигентен дом, като да вземем за пример умните охранителни камери, обвързваните с интернет звънци и брави, както и интелигентните екрани, се предвижда растеж. Това ще бъде подкрепено от възходящата потребителска база, икономическо възобновяване и възвръщане на нововъзникващите пазари.

″Глобалният пазар на устройства за интелигентен дом претърпява интервал на неустойчивост. Продължаващите разстройства, свързани с проблемите от веригата за доставки, инфлацията и икономическите неравномерности по света се отразиха на динамичността му през 2022 година и ще продължат да въздействат отрицателно на пазара в обозримо бъдеще. Въпреки тези ограничавания обаче, концепцията за „ интелигентен дом “ стана повсеместна в доста елементи на света. Потребителите от ден на ден се обръщат към тези устройства, с цел да подобрят своето цифрово преживяване във и отвън домовете си “, сподели Адам Райт (Adam Wright), старши проучвателен управител в IDC.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР