През 2022 г. германската издателска група Klett навършва 125 години

...
През 2022 г. германската издателска група Klett навършва 125 години
Коментари Харесай

20 години Клет в България: Модерното образование у нас - пътят на образователния иноватор

През 2022 година немската издателска група Klett навършва 125 години от своето основаване. Тази година празник има и издателство " Клет България ", което отбелязва своята 20-а годишнина на нашия пазар. " Клет България " е най-големият издател на обучителни материали, учебници, образователни пособия в страната. " Клет " е и притежател на новаторската просветителна платформа iZZI.

По мотив юбилея, " Клет ", взаимно с консултантската компания " PwC България ", изготви и първия в бранша Доклад за обществено влияние от активността си за последните три години. Резултатите демонстрират внушителния резултат върху българското обучение, което " Клет България " оказва. Докладът демонстрира, че несравнимата инвестиция от над 1,7 млн. лв.. в обществени начинания трансформира живота на над 162 000 индивида непосредствено и на милиони други косвено посредством дарения на безвъзмездни учебници. Целият отчет е разполагаем онлайн.

В специфична поредност от материали money.bg, взаимно с " Клет ", ще опише за 125-годишната история на Klett, по чиито учебници се образоват 10 млн. възпитаници по целия свят. Само в България по образователни материали на марки на " Клет ", измежду които Анубис, Булвест-2000, Cambridge, PONS, се образоват 314 000 деца годишно.

Първият материал от поредицата, който споделя за основаването на немската просветителна група Klett, можете да прочетете тук:
 20 години
20 години " Клет " в България: Създаването на групата Klett

Как стартира всичко?

Стъпването на " Клет България ": Мащабни придобивания с огромни упоритости

Със стъпването си на българския пазар през 2002 година " Kлет " потвърждава посредством своите начинания упоритостта си да направи българското обучение по-интерактивно и в същото време да увеличи неговото качество. В България " Клет " участва посредством 2 независими компании и 7 лични марката и работи като формален представител на още 8. Компанията издава учебници, пособия и помощни книги за учителя на марките Klett, " Анубис ", " Булвест 2000 ", " Изкуства " и образователни пособия PONS и Langenscheidt. От друга страна, внася в България и е представител на марките Klett, Delta, Cambridge University Press, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue.

Последните три години са основен миг за " Клет България " и неговите клиенти. В началото на 2019 година издателството уголемява портфолиото си с придобиването на издателска къща " Анубис ", издателство " Булвест 2000 " и " Анубис-Булвест ", които по-късно са влети в " Клет България " и престават да съществуват като независими юридически лица. От придобиването им до през днешния ден " Клет " продължава да развива тези обичани и уважавани от генерации марки за просветителни артикули. Тази значима стъпка трансформира " Клет " във водещ учебен издател в България и един от най-големите издатели в страната като цяло. С разширението на активността си компанията дава ясна поръчка за желанието си да осъществя все по-голяма отговорност и поддръжка към учителите и учениците.

Сливането на четири компании е комплициран развой, който напълно трансформира работата и структурата на " Клет ". От малко издателство на чуждоезикови принадлежности с 16 чиновници, компанията се разраства до актуалните си размери - в нея работят над 130 души, чиято активност обгръща целия развой по основаване, подготовка и разпространяване на утвърдени от страната учебници и познавателни книжки, на голяма палитра образователни пособия, електронни издания и платформи, а по този начин също и на вносни заглавия. " Клет България " поддържа и развива дългогодишни сполучливи взаимоотношения с над 1000 създатели и редактори от цялата страна - едни от най-хубавите експерти по съответните предмети у нас. Основна активност за " Клет България " е и развиването на професионалните и личностни умения на учителите, поддръжката на шефове и учители с материали, образования и други просветителни запаси.

В началото на 2022 година стремежът на издателството да се развива и да доближава до оптимално необятен кръг консуматори довежда до придобиването на обособена част от активността по основаване и търговия с познавателни книжки, учебници и образователни пособия на издателство " Изкуства " от " Клет България ". Обединението включва присъединение на част от екипа на " Изкуства " към колектива на " Клет ", както и придобиване на правата върху хартиените и електронните издания с марката " Изкуства ".

Пандемията като основен катализатор на развиване на платформата iZZI

През 2020 година пандемичната конюнктура слага провокации както пред просветителния, по този начин и пред обичайния бизнес. За една нощ цялата просветителна система би трябвало да се приготви за работа в онлайн среда, за което системата не е подготвена. Извънредната конюнктура постанова по този начин значимата за просветителния развой жива връзка сред преподавател и възпитаник да бъде сменена с цифрова, което дава опция на компанията да помогне на всички учители и възпитаници в реализиране на тази нелека смяна. През този интервал " Клет " интензивно провежда и организира редица начинания, с цел да адресира належащите проблеми, подбудени от внезапната потребност от цифровизация. В допълнение на тези обществени начинания, ръководени от корпоративните си полезности, през интервала на пандемията издателството възприема пазарна политика, напълно основана на правилото за обществена отговорност.

Така се ражда iZZI - цифрова платформа за обучение за възпитаници, учители и родители. Платформата съдържа богата сбирка от образователно наличие по всички образователни предмети от 1. до 8. клас, видео материали на международно известни марки, игри, симулации, 3D визуализации, аудио прочити. Платформата дава потвърдено по-успешен метод за предаване на познания и по-лесно и увлекателно асимилиране на образователния материал. Образователната среда е комфортна, занимателна, разбираема и близка до актуалните деца.

От март 2020 година до юли 2021 година " Клет " отваря изцяло платформата iZZI, с цел да могат всички възпитаници и учители да имат достъп до цялостния набор от запаси в нея, което съставлява инвестиция от над 600 000 лева За 16-месечния интервал, в който платформата е със свободен достъп, повече от 67 000 консуматори се възползват от електронните принадлежности на издателството. Вътрешно изследване на компанията регистрира и забележителни резултати от тази самодейност - 69% от учителите се оправят с отдалеченото преподаване през 2020 година, а 26% смятат, че съумяват макар първичните компликации.

В допълнение, в интервала март-юни 2020 година " Клет " обезпечава и цялостен достъп до електронните си учебници. Издателството отваря библиотека за възпитаници и техните родители, която съдържа особено създаден набор от образователни пособия в помощ на образованието вкъщи. Подготвените материали включват елементи от образователните тетрадки по главните предмети от 1. до 7. клас и най-хубавите пособия с марките " Анубис " и " Булвест 2000 ", които разрешават разпечатване и попълване на ръка. С тези специфични издания учениците и техните родители имат изцяло безвъзмезден достъп до наличието на спомагателни материали, нужни за пълностоен образователен развой, които са подобаващи както за асимилиране на нови познания, по този начин и за преговор и извършения на проучвания материал, независимо или дружно с родителя. Компанията регистрира впечатляващи резултати от активността си и в тази посока - по данни на " Клет " материалите са свалени над 173 000 пъти.

Създаването на Асоциацията на Кеймбридж учебните заведения в България

Издателство " Клет България " е извънреден представител на Cambridge University Press и точно като подобен през 2005 година основава Асоциацията на Кеймбридж учебните заведения в България. Тя е непринудено обединяване на учебни заведения, стремящи се към по-високо равнище на преподаване на непознат език. Асоциацията е уредник на най-престижното съревнование по британски език Kangaroo Global Linguistics и през годините българските възпитаници не един път са били мотив за горделивост за страната ни с отлични резултати и златни медали. До момента през надпреварата са минали над 100 000 възпитаници. Днес в Асоциацията членуват над 150 учебни заведения от цялата страна и ползата към нея непрестанно нараства.

Целият отчет за общественото влияние на " Клет " може да бъде прочетен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР