През 2022 г. европейските домакинства са спестили 1/8 от доходите

...
През 2022 г. европейските домакинства са спестили 1/8 от доходите
Коментари Харесай

Колко пари остават на европейците в края на месеца?

През 2022 година европейските семейства са икономисали 1/8 от приходите си, съгласно последните данни. В коя страна обаче хората икономисват най-вече? Euronews Business преглежда.

Да спестявате или да не спестявате, това е въпросът. Миналата година европейците са избрали да икономисват 1/8 от приходите си, съгласно последните данни, оповестени от Евростат, статистическата работа на Европейски Съюз.
През 2022 година семействата в Европейски Съюз са спестявали приблизително 12,7% от разполагаемия си приход, до момента в който процентът за еврозоната е бил по-висок - 13,7%.

Разполагаемият приход на семействата е това, което семействата имат разполагаем за харчене и икономисване след налози и прехвърляния, както е несъмнено от Евростат.

„ Ако семействата печелят 100 евро, те харчат 78,30 евро и остават с 12,70 евро за харчене “, изясни основният икономист в Astères Силвен Берсингер. " Това е естествена цифра. Повечето страни в Европейски Съюз имат норма на икономисване на семействата сред 10% и 15% ", добави той.

Много по-висока цифра, в сравнение с в Съединените щати, където жителите са икономисали единствено 3,4% от приходите си през септември 2023 година, съгласно Statista.

Германия е европейски първенец
В Европейски Съюз Германия доближи първото място на подиума с най-голям % на брутни спестявания (19,91), Холандия завоюва сребърния орден (19,44), а Люксембург бронзовия (18,14).

Две страни са на алено с негативни равнища на икономисване: те харчат повече, в сравнение с печелят. Това, което печелят, не е задоволително, с цел да финансира потреблението си, тъй че те заемат или употребяват спестявания, които са натрупали в предишното. Тези две страни са Полша и Гърция.

12 членки на Европейски Съюз записаха равнища на икономисване под 10,0% през 2022 година, измежду които Полша и Гърция имаха негативни равнища, надлежно -0,8% и -4,0%.

12 членки на Европейски Съюз записаха равнища на икономисване под 10,0% през 2022 година, измежду които Полша и Гърция имаха негативни равнища, надлежно -0,8% и -4,0%. Евростат

Европейските семейства обаче не могат да бъдат систематизирани в един профил. Съществуват огромни разлики в държанието на икономисване в Европа, „ колкото и в фамилиите “, изясни Луиджи Гуизо, теоретичен помощник в Центъра за стопански и политически проучвания (CEPR). „ Има някои, които харчат всичко, и такива, които икономисват огромна част от приходите си, само че е мъчно да се разбере за какво. “

Богатството сигурно е един от факторите, които изясняват систематичните разлики в равнищата на икономисване на семействата. „ Виждаме, че страните с по-ниски равнища на приходи се борят да задоволят потребностите си и затова могат да спестят доста малко “, означи основният икономист в Astères, Desringer.

Такъв е и казусът с Гърция, която изпита огромни стопански усложнения и наложи редица ограничения за икономии, намалявайки разполагаемия приход на семействата.

„ Отрицателният коефициент на икономисване демонстрира, че гърците към момента не са излезли от рецесията. От друга страна, страните с най-вече спестявания нормално са по-богати “, означи Дезрингър.

Някои специалисти показват културните разлики в навиците за икономисване. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз през последните две десетилетия германците непрекъснато икономисват повече от 8% от разполагаемия си приход.

Луиджи Гуизо обаче намира граници на това пояснение. „ Разликите сред Германия и Гърция не съществуват, тъй като гърците обичат да харчат всичко, а германците не. Германските равнища на икономисване бяха ниски преди 20 години. “

Процентът на икономисване на дадена страна се въздейства от доста стопански променливи, като да вземем за пример демографската конструкция на страната. „ Младите хора са склонни да икономисват повече от пенсионерите, които имат по-нисък поток от приходи “, изясни Гуисо.

Връщане към равнищата отпреди пандемията
Европейците са спестявали по-малко през 2022 година, в сравнение с през 2021 година (16,4%), разкри още Евростат, което разрешава потреблението на семействата да се разшири в допълнение, като процентът на семействата се връща към равнищата си отпреди пандемията.

„ Това отразява желанието за връщане към естествения живот преди Коронавирус “, разяснява Хелене Бошон, икономист в BNP Paribas.

Спестяванията на семействата в Европейски Съюз се връщат към равнищата отпреди пандемията, споделя специалист.

„ По време на пандемията потреблението на семействата на европейците беше прекратено, до момента в който приходите им бяха като цяло непокътнати. Това провокира необикновен скок в равнището на икономисване в целия Европейски Съюз “, проучва Баудшон.

Междувременно 2022 година означи фаза на икономическо възобновяване, което изяснява по-ниския % на икономисване спрямо миналата година.

Въпреки това, поредните разтърсвания след пандемията, в това число нахлуването на Русия в Украйна и обвързваните с това възходящи разноски за живот, също нарушиха спестовното държание на семействата. „ Икономическата неустановеност евентуално тежи върху потреблението на семействата и поддържа защитните спестявания “, означи тя.

Друг фактор, който стимулира европейците да икономисват, вместо да харчат, са възходящите лихви. „ Днес заемът е по-скъп и спестяванията са по-възмездени: има действителен финансов тласък да държите парите си в банката. “

Ще се усъвършенства ли равнището на икономисване?
Експертите предвиждат дребна смяна в равнищата на икономисване на семействата през идната година.

„ Предвиждаме малко по-положителна история през идната година. Тъй като инфлацията понижава и в случай че резултатите от икономическите разтърсвания се разсеят, семействата евентуално ще бъдат по-малко обезпокоени за бъдещето и ще икономисват по-малко “, сподели Баудшон.

Нормата на икономисване на семействата или ще остане същата, или ще спадне. „ Но прогнозирането значи, че има опция за неточност, тъй че дано поговорим след една година, с цел да забележим дали сме били прави “, добави тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР