През 2022 г. бяха регистрирани много горещи вълни, а в

...
През 2022 г. бяха регистрирани много горещи вълни, а в
Коментари Харесай

Осем съвета за борба с лятната жега

През 2022 година бяха регистрирани доста горещи талази, а в обособени страни в Европа бяха сложени и температурни върхове.

И до момента в който популацията на някои страни е привикнало с несъразмерната горещина, за други е доста мъчно да се оправят с нея.

Има доста способи, по които топлината може да повлияе на всекидневието ви, по тази причина Bright Side дава осем съвета за битка с нея, които няма да ви костват спомагателни разноски.

Дръжте завесите спуснати

Хубав климатик би решил казуса с топлината незабавно, само че би повишил сметките за електричество. Затова пробвайте да запазите хладнината в жилището, като държите завесите или щорите спуснати. По този метод слънцето няма да влиза в дома ви и вътрешните пространства няма да се награвят толкоз. Това е добра първа стъпка, която може да ви спести малко пари от сметки.

Създайте си домашна климатична система

Вентилаторът е най-лесният избор за изстудяване. Но когато средата, в която се намирате, е извънредно топла, въздухът от вентилатора също ще бъде парещ. В този случай можете да поставите купа с лед пред вентилатора и топлият въздух от него ще стартира да се охлажда.

Пазарувайте в ранните часове на деня

Повечето хора пазарят с колите си, само че температурата в затвореното транспортно средство може да доближи повече от 93°C. Можете, несъмнено, да пуснете климатика, само че това ще "изяде " доста от горивото, което така и така е скъпо. Ето за какво е по-добре да пазарувате рано сутринта, когато колата ви е още студена.

Избягвайте кафето и вместо това пийте вода

Подсладените газирани питиета, кофеиновите и енергийните питиета ще доведат до дехидратация, вместо да ви оказват помощ да се охладите. Най-доброто, което можете да пиете, е студена вода, даже и да не изпитвате жадност.



Не спортувайте през най-горещите часове на деня

През лятото доста хора отиват в най-близката фитнес зала, която нормално има климатик, а други избират да упражняват навън. Независимо дали обичате да бягате или да вършиме йога в парка, би трябвало да оставите тези действия за след залез слънце или за рано сутринта.

Физическата интензивност по време на горещини носи спомагателен стрес на тялото и го кара да покачва вътрешната си температура. Изтощение, топлинни крампи и топлинен удар са някои от проблемите, с които можете да се сблъскате вследствие на това.

Не забравяйте слънцезащитата

Употребата на слънцезащитни артикули е жизненоважна, даже в случай че просто отивате до близкия магазин. Но това не е единствената отбрана, от която се нуждаете, защото шапката може да стане и най-хубавият ви другар. Ако смятате, че това не е задоволително, би трябвало да помислите за носене на чадър. Сянката, която той обезпечава, пази освен главата, само че и цялото ви тяло.

Консумирайте храни с високо наличие на хранителни субстанции

Много хора не могат да одобряват същите количества храна през лятото, за което е отговорна жегата. Най-добрият съвет по въпроса е да вършиме доста дребни хранения денем вместо 1-2 огромни. Най-добре е да изберете пълноценни храни и по-специално плодове и зеленчуци с високо наличие на вода. Избягвайте сладки артикули, които не съдържат нищо друго, с изключение на празни въглехидрати.

Обличайте се мъдро

Проблемът с тъмните облекла - изключително черните - е, че улавят топлината. Ето за какво се предлага да преминете към леки, светли облекла, които отразяват слънчевата светлина. Освен това необятните облекла наподобяват доста по-добър избор от прилепналите, които улавят топлината и ви карат да се потите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР