През 2022 г. балансът на търговията със стоки в ЕС

...
През 2022 г. балансът на търговията със стоки в ЕС
Коментари Харесай

ЕС с рекорден търговски дефицит през 2022 година

През 2022 година салдото на търговията със артикули в Европейски Съюз е записал голям недостиг от 432 милиарда евро, достигайки най-ниското си ниво от 2002 година, след като има налични данни. Дефицитът се дължи по-специално на внезапното повишаване на цената на вноса на сила и енергоносители, почнало в края на 2021 година и траяло през по-голямата част от 2022 година, регистрира Евростат, пише financialtribune.bg.

Задвижвани от повишените цени, вносът отвън Европейски Съюз (+41 на сто) и износът (+18 на сто) през 2022 година са достигнали най-високия си ритъм на напредък на годишно ниво през последните 10 години поради покачването на цените.

Данните сочат, че вътрешният пазар на Европейски Съюз е заел централна роля в търговията със артикули на Европейски Съюз, макар че делът на потоците в и отвън Европейски Съюз в общата търговия със артикули е варирал доста, отразявайки в някаква степен исторически връзки и географска локация.

Сред страните членки на Европейски Съюз най-високият дял на вноса в границите на Европейски Съюз е бил регистриран в Люксембург (90 на 100 от общия внос), а най-високият дял на износа в границите на Европейски Съюз е регистриран в Чехия (82 на 100 от общия износ).

За сметка на това най-ниският дял на вноса в границите на Европейски Съюз е регистриран в Ирландия (35 на 100 от общия внос), дължащо се главно на обстоятелството, че водещият търговски сътрудник на Дъблин е Англия. В Кипър (26 на 100 от общия износ) е регистриран най-ниския дял на  износа в границите на Европейски Съюз.

В България делът на вноса в границите на Европейски Съюз е бил 55 на 100.

През 2022 година Нидерландия е внесла максимален дял от артикули от страни отвън общността (само 39 на 100 от вноса в границите на ЕС) и ги  е изнасяла в границите на Европейски Съюз (71 на 100 от износа в ЕС).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР