През 2021 г. започнахме нашата иновативна програма в Бургасс 40

...
През 2021 г. започнахме нашата иновативна програма в Бургасс 40
Коментари Харесай

Фондацията за невроезикова превенция създава връзки между поколения и държави

" През 2021 година започнахме нашата новаторска стратегия в Бургасс 40 души, през днешния ден те са 120. Но в листата на чакащите да се запишат са близо още 100 души. За жал мястото, в което към този момент ги посрещамее лимитирано и нямаме по какъв начин да одобряваме на този стадий още хора ". Това споделиха в студиото на Дарик Бургас,Петя Кирилова и Антонио Перез от фондация „ Невроезикова предварителна защита против Деменции “.

Бургас е първата Община в България, която дава късмет на лечебната стратегия за когнитивнипревенции на мозъка и поддържане на младостта на мозъка.

" Започнахме преди година в Бургас и благодарим на Общинска администрация, че прегърна плана в помощне единствено на възрастните, само че и при хората, навлизащи 50 години. Това е времето, когато започваме да губим нервни връзки. Започва закъснение, което с времето прогресира. Ето за какво е значимо в този интервал да стартира и когнитивната предварителна защита – дейностите, които да оказват помощ на мозъкада се усеща деен и да ни служи. Ние във фондацията прилагаме ученето на испански език върху нашите гости. Изучаването на непознат език на късна възраст е най-хубавият механизъм за преактивиране на мозъка и създаване на неврони вериги. Помагат и други извършения с писане, възпроизвеждане, музика...Всичко, които сме въвелив нашата стратегия има за целда направи процеса ефикасен, само че и прелестен за нашите гости ", разказваПетя Кирилова.

По думите йпандемията доста е усложнила обстановката с изолацията, изключително за по-възрастните хора и техните гледачи.

" Нашата стратегия не е потребна единствено за съответните хора, а за цялото общество, тъй като оказва помощ на хората да са дейни, здрави и пълноценни за останалите, вместо затворени в домовете си и на медикаменти ", допълвя тя.

Фондацията работи в съдействие с невролог. Набляга и върху грижата за болногледачите. " Ние всеки ден се срещаме с хора, които обгрижват амбулаторно заболели хора с деменция. Те са под рисково натоварване, което унищожава обществения им живот ".

Поколенията дружно с обща идея

„ Искамеда сплотяваме поколенията. В тази тенденция към този момент успяхме да създадем контакт сред учениците от Гимназията по туризъм в Бургас и нашите гости. Сега направихме един обществен Еразъм, който прави връзка сред другите генерации. През миналите 12 месеца, посредством Испано-български културен център „ Естрея “ побратимихме общините Созопол и Перияна. И към този момент имаше делегации от двата града, които след визити, започнаханови планове. Чрез практиката, която приложихме в Бургас с Гимназията събрахме младежите и тези в зрелост в общи начинания. Посетихме, дружно с тях и Малага, където по същия метод другите генерации сътвориха другарски връзки. Надяваме се това да продължи още по-ефективно и през 2023 година ", показа Антонио Перез.

Рецепти за спомен

Фондацията " Невроезикова предварителна защита против деменциите " направи и конкурс " Рецептиза спомен ". В него се включиха близо 400 души от цялата страна, а част от рецептите, които са изпратени са на повече от 100 години. Жури от ученици на гимназията по Туризъм в Бургас, а най-хубавите предписания скоро могат да бъдат част от книга. Това е друга амбициозна задача, която ще бъде тласък освен за работа с паметта, само че и самопризнание към историята на десетки български фамилии.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР