През 2021 г. вече гласувахме с тези машини в избори

...
През 2021 г. вече гласувахме с тези машини в избори
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Хората, които искат да гласуват с машина, да ...

" През 2021 година към този момент гласувахме с тези машини в избори 2 в 1. По същия метод ще се процедура и в този момент. Избирателните описи ще бъдат два - когато гласоподавателят влезе в изборното помещение, ще бъде открито дали има изборни права и за двата вота.

 

Избирателят споделя по какъв начин желае да гласоподава, той застава зад паравана, показва своя избор, пуска хартиените бюлетини в кутията. Ако гласоподава с машина, се дава картата, отключват се и двете бюлетини, гласоподавателят избира с една карта, отпечатват се две бюлетини - в случай че гласоподава при двата избора. Изискването на закона е да се подпечатат бюлетините. Върху хартиените бюлетини печатите са два, върху машинните - един ", изясни тя.

" Най-напред гласоподавателите да гласоподават в квадратчето с номера на партията и чак по-късно отбележат в кръгчето с претендента своята преференция. Ако отбележат единствено в кръгчето, това е нереален глас ", предизвести тя по отношението гласуването с хартиена бюлетина. 

 

На локални избори има доста повече недействителни бюлетини изключително при гласуването за общински съветници, изясни тя.

 

" При евровота бариерата за влизане е към 7% - по-висока. Тя не е посочена в закона, а се пресмята по формула ", акцентира Матева.

 

За да гласоподават, гласоподавателите би трябвало да имат условия за уседналост - т.е. да имат непрекъснат и сегашен адрес в България и страна от Европейски Съюз. Матева посъветва преди да се насочим към урните, да проверим в коя секция гласуваме.

 

" На двата вота ще се гласоподава в България и във всички държави-членки на Европейски Съюз. Във Англия, Турция и Съединени американски щати ще се гласоподава за народен и европейски парламент единствено в консулствата ни. За европейски парламент ще могат да гласоподават обаче жителите, които имат изборно право на това - имат непрекъснат и сегашен адрес в Европейски Съюз ", изясни представителят на ЦИК.

 

ФрогНюз

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР