През 2021 г. в Европейския съюз жителите под 18-годишна възраст,

...
През 2021 г. в Европейския съюз жителите под 18-годишна възраст,
Коментари Харесай

Евростат: България заема трето място в ЕС по бедност и социална изолация

През 2021 година в Европейския съюз жителите под 18-годишна възраст, които са били изложени на риск от беднотия или обществено изключване са представлявали 24,4 на 100 от всички в тази възрастова група, предава Българска телеграфна агенция. Същевременно този дял при пълнолетното население на Съюза е бил 21,1 на 100, сочат най-новите данни на европейската статистическа организация Евростат, оповестени през днешния ден.

 

Сред страните членки на Евросъюза през предходната година най-голям дял на малолетни лица в риск от беднотия или обществено изключване е регистриран в Румъния (41,5 на сто), Испания (33,4 на сто) и България (33 на сто). На другия завършек на скалата, страните с най-ниски сходни дялове измежду малолетните си жители са регистрирани в Словения (11 на сто), Финландия (13,2 на сто) и Чехия (13,3 на сто).
 
Данните сочат, че в България 33 на 100 от малолетните са били застрашени от беднотия или обществено изключване през 2021 година Така страната ни заема третото място измежду страните от ЕС с максимален дял на малолетните, изложени на сходен риск. Този дял измежду пълнолетното население на страната е бил 31,4 на 100.

 

Двата индикатора съставляват надлежно към 400 хиляди малолетни и към 1,794 милиона пълнолетни българи. И при двете възрастови групи нежния пол е бил по-застрашен, като 204 хиляди девойки под 18 години са били изложени на сходен риск, както и 1,006 милиона пълнолетни дами.

 

През 2020 година делът на малолетните българчета, застрашени от беднотия или обществено изключване е достигнал 36,2 на 100, с което страната ни е била на второто място (след Румъния - 40,7 на сто) измежду страните членки с максимален сходен дял. Отново през 2020 година делът на застрашените от беднотия пълнолетните нашенци е бил 33,1 на 100.

 

В 18 от 27-те страни членки през предходната година малолетните са били изложени на по-висок риск от беднотия или обществено изключване спрямо възрастните. Най-големи разлики в знаците, обхващащи двете възрастови групи, са регистрирани в Люксембург (10,5 процентни пункта), Румъния (8,7 п.п.), Испания и Австрия (6,8 п.п. за всяка), като във всяка от изброените равнището на застрашените малолетни надскача това на пълнолетните лица.
 
Противно на това, в 9 от страните от Съюза възрастните са били изложени на по-висок риск от беднотия или обществено изключване спрямо малолетните: Латвия, Естония, Дания, Хърватия, Словения, Литва, Холандия, Финландия и Полша. Най-големи разлики сред двете възрастови групи измежду тези 9 страни са се следили в Латвия (7,4 п. п.), Естония (6,0 п.п.) и Дания (4,0 п. п.).

 

Европейски Съюз си е сложил за цел да понижи броя на хората, изложени на риск от беднотия или обществено изключване, с най-малко 15 милиона до края на десетилетието, като от тях най-малко 5 милиона би трябвало да са под 18-годишна възраст, показва на уеб страницата си Евростат. Децата, които порастват в беднотия или в риск от обществено изключване, срещат компликации да се оправят добре в учебно заведение, да се радват на положително здраве и да осъществят цялостния си капацитет по-късно в живота.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР