През 2021 г. трябва да бъде извършена първата белодробна трансплантация

...
През 2021 г. трябва да бъде извършена първата белодробна трансплантация
Коментари Харесай

Първата трансплантация на бял дроб у нас щяла да е през 2021-а

През 2021 година би трябвало да бъде осъществена първата белодробна трансплантация в България. Това увери проф. Генчо Начев, който е изпълнителен шеф на болница " Св. Екатерина ".

" Истинският пробив ще стане, когато пациент получи трансплантация на бял дроб в България. Решението с болничното заведение във Виена е краткотрайно. Там обаче всичко зависи от съществуването на подобаващ донор ", разяснява професорът в утринния блок на Българска национална телевизия.

Двама пациенти към този момент са пътували до Виена, с цел да се изследва опцията те да получат трансплантация. Единият обаче е развил зараза, което попречва процедурата. Това постанова да бъде определен идващ най-спешен пациент, който също ще бъде изпратен във Виена.

Проф. Начев увери, че процесът по трансплантация в България ще включва практики, които се употребяват и в други страни. Самата трансплантация ще се прави в болница " Света Екатерина ", а проследяващият развой - от пулмолозите във ВМА, само че това ще бъде откакто пациентите са минали първичното лекуване и са нормализирани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР