През 2021 г. линията на бедност в област Варна e

...
През 2021 г. линията на бедност в област Варна e
Коментари Харесай

Каква е линията на бедността в област Варна

През 2021 година линията на беднотия в област Варна e 505.75 лева средномесечно на разположение от домакинство, при 504.33 лева за страната. При този размер на линията под прага на беднотия за област Варна са били 17.3% от популацията на региона, при 22.1% от популацията на страната.

Относителният дял на дамите, живеещи в риск от беднотия, е по-голям с 4.2 процентни пункта по отношение на относителния дял на мъжете, надлежно 19.4 и 15.2%. В съпоставяне с миналата година размерът на линията на беднотия в област Варна нараства с 5.4%, а относителният дял на бедното население понижава с 6.7 процентни пункта.

Данните за 2021 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат останалите обществени прехвърляния (обезщетения, обществени и фамилни помощи и добавки), нивото на беднотия се покачва от 17.3% до 27.9%, или с 10.6 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния нивото на беднотия нараства до 38.5%, или с 21.2 процентни пункта.

Материални и обществени ограничения на семействата

В общите индикатори за оценка на бедността са включени и субективни знаци, свързани с материални ограничения. Те демонстрират субективната оценка и персоналните настройки на лицата и семействата по отношение на опциите за облекчаване на обособени потребности и потребности. За оценка на материалните ограничения на семействата се употребяват девет въпроса, свързани с потреблението на съответни артикули и услуги. От 2021 година се включва нов индикатор за тежки материални и обществени ограничения, който демонстрира неналичието на нужни и мечтани предмети за водене на заслужен живот. Изчислява се като дял на лицата от популацията, които не могат да си разрешат 7 от 13 индикатора -6 на самостоятелно равнище и 7 на равнище домакинство.

Най-голям брой лица в област Варна изпитват ограничавания във връзка с почивката отвън дома (54.8%), подмяната на остаряла покъщнина (46.5%), както и във връзка с опциите да посрещнат непредвидени разноски (за наложителен ремонт на жилището или колата, замяна на пералня или ледник, ненадейно заболяване и др.) със лични средства (35.6%).

Успоредно с това 23.7% от лицата не могат да си разрешат ползване на месо, пиле или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден, 23.5% изпитват ограничавания при отоплението на жилището си, а 21.4% от лицата в семействата изпитват усложнения при заплащането в точния момент на разноските, свързани с жилището.
През 2021 година 23.1% от популацията в област Варна живее в тежки материални и обществени ограничения (ограничения в 7 от 13 показателя).

Домакинства на безработни или с невисок интензитет на икономическа интензивност

За безработни семейства в проучването се смятат семействата, чиито членове не са били заети през последните четири седмици, т.е. всички членове на семейството на 16 и повече навършени години са били или безработни, или неактивни.

До 2020 година индикаторът се изчисляваше за лица на възраст от 18 до 59 години, а от 2021 година той включва лица на възраст от 18 до 64 години.

Ниската икономическа интензивност за семейството се пресмята като съотношението сред броя месеци, в които всеки член от семейството във възрастовата група 18 - 64 години е бил работещ през миналата година (реално отработени месеци), към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същият член на семейството при цялостна претовареност. За лицата, които заявяват, че работят на ненапълно работно време, броят на месеците се преизчислява към цялостно работно време въз основа на отработените часове.

Лицата, живеещи в семейства с невисок интензитет на икономическа интензивност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 - 64 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 - 64-годишните като се изключи учащите от възрастовата група 18 - 24 години)

работят под 20% от техния капацитет през референтната година.

През 2021 година в област Варна в семейства с невисок интензитет на икономическа интензивност живеят 13.9 хиляди лица на възраст 18 - 64 години, или 4.9% от популацията (при 7.7% за страната). Спрямо 2020 година относителният им дял понижава с 2.6 процентни пункта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР