През 2021 г. европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници

...
През 2021 г. европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници
Коментари Харесай

Криза: Спад от 3,8 млн. пътници на Летище София

През 2021 година европейските летища са изгубили 1,4 милиарда пасажери спрямо 2019 година Данните са от Международния съвет на летищата ACI Еurope, оповестяват от пресцентъра на летище София.

Спад записват всички летища, без значение от размера и местоположението им. Основна причина за утежняването на резултатите в последните месеци е разновидността Омикрон, който в допълнение забавя възобновяване, демонстрират систематизираните данни на организацията, в която членуват общо 427 летища.

През 2021 година е почнало възстановяване на пътникопотока, като растежът е 37 на 100 по отношение на година по-рано, само че възобновяване е към момента надалеч от равнищата през 2019 година, когато броят на пасажерите е бил с съвсем 60 % по-голям.

Пандемията е главната причина за положението на авиационния бранш, като рецесията, породена от нея, е най-големият потрес за промишлеността в историята, сочи анализът.

По-малките районни летища се възвръщат с по-бързи темпове от огромните, само че също са с над 50 % по-лоши индикатори по отношение на 2019 година Най-много пасажери през миналата година са обслужили летищата в Истанбул, Москва-Шереметиево, Париж-Шарл Дьо Гол, Амстердам-Шипхол и Москва-Домодедово, демонстрират още данните на ACI.

Показателите на летище София следват общата наклонност - постепенно възобновяване, само че доста по-неблагоприятни резултати по отношение на интервала преди COVID-19.

През 2021 година столичното летище е обслужило 3,3 млн. пасажери, което съставлява едвам 47 на 100 от пътникопотока през 2019 година, когато пасажерите са били над 7,1 млн.

Негативната статистика се добавя от близо 3 900 поръчки за анулация на полети от и до София, направени в интервала от 5 до 25 януари 2022 година

Въпреки напъните на мениджмънта и запазването на извънредно ниски и конкурентни равнища на летищни такси на летище София, към момента се чака, че авиационната промишленост в България няма да се възвърне през 2022 година и броят на пасажерите на столичното летище за тази година още веднъж ще бъде под равнищата отпреди рецесията, акцентират от столичния аеропорт.

" Възстановяването е към момента надалеч, въпреки да виждаме първи сигнали за усъвършенстване. Независимо от пандемията, успяхме да запазим всички работни места към този момент, макар загубите, които отчитаме за 2021 година и които чакаме и през актуалната година ", счита изпълнителният шеф на летище София Хесус Кабайеро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР