През 2021 г. Европейската комисия си постави за цел до

...
През 2021 г. Европейската комисия си постави за цел до
Коментари Харесай

Кой къде е в Европа по разпространение на бърз интернет

През 2021 година Европейската комисия си сложи за цел до 2030 година да реализира гигабитова съгласуваност във всички семейства в Европейски съюз, както и 5G покритие във всички обитаеми места. Евростат регистрира забележителен прогрес в разгръщането на закрепени мрежови връзки с доста огромен потенциал (VHCN) в целия Европейски Съюз, излиза наяве от оповестената през днешния ден настояща графика.

От нея излиза наяве, че през 2021 година 70% от семействата в Европейски Съюз са имали високоскоростно интернет покритие по отношение на единствено 16% през 2013 година

VHCN свързаността се е подобрила и в едва обитаемоте региони. Между 2013 година и 2021 година делът на семействата по тези места с закрепена VCHN връзка се е нараснал от 4% на 37% в целия Европейски Съюз. Въпреки този прогрес равнищата на достъп се разграничават доста в страните членки.

През 2021 година Малта да вземем за пример записва покритие с високоскоростен интернет за всички семейства (100%), следвана от Люксембург (96%), Дания (95%) и Испания (94%). За разлика от тях, закрепените високоскоростни интернет връзки са минимум публикувани в Гърция (20%), Кипър (41%) и Италия (44%).

България, както е видно от графиката по-долу, реализира параметри над междинното за Европейски Съюз.



В едва обитаемоте региони най-широко публикувано покритие е регистрирано в Малта (100%), следвана от Люксембург, Дания и Нидерландия (всичките по 79%). Междувременно най-слабо публикуваното покритие в ниско обитаемоте региони е регистрирано в Гърция (0%), следвана от Чехия (7%) и Финландия (12%). 

Тук България реализира малко над 60% покритие. 

Припомняме, че през 2021 година Комисията реши да влага над 1 милиарда евро (за 2021-2023 г.) в границите на цифровата част на Механизма за свързване на Европа (МСЕ – Цифрови технологии).

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР