През 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала

...
През 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала
Коментари Харесай

Над 221 млн. лв. кредити отпусна ББР на малки фирми тази година

През 2021 година Българската банка за развиване (ББР) е отпуснала непосредствено заеми на стойност 221 млн. лв. на микро-, дребни и междинни предприятия. Отделно сме подсигурили заеми за 230 млн. лева през тази година, заяви за „ Монитор “ изпълнителният шеф на държавната финансова институция Живко Тодоров.

По думите му макар рецесията ББР е съумяла да резервира ликвидната си позиция и продължава да бъде една от най-добре капитализираните банки в страната с 34,29% обща финансова адекватност (22,36% за банковата система). Ликвидното й покритие е от 635% при приблизително 283% за бранша, което единствено по себе си демонстрира, че банката е стъпила върху здрави основи.

Според него като цяло високата ликвидност и финансова адекватност на банковата система у нас способстваха за опазване на спокойствието и не разрешиха рецесията да се трансформира и във финансова. За съпоставяне през 2008 година финансовата адекватност на банковата система беше малко под 15%, до момента в който през последните години е над 22%. Общият брутен размер на утвърдените заеми и задатъци по така наречен банков мораториум към 31 октомври е 8,4 милиарда лева, от които 6,6 милиарда лева за предприятия и 1,9 милиарда лева - за семейства.

Тодоров счита, че с приключването на периода в края на годината през 2022 година можем да чакаме покачване на равнището на необслужваните заеми, а това кара ББР да задели обилни хранителни запаси. „ Това е наклонност в международен мащаб, един напълно натурален развой, посредством който всяка банка подсигурява стабилността си.

„ Ако погледнете числата, провизиите на американските банки също набъбнаха доста - единствено през 2020 те са със 137% нагоре. В Европа действаха по сходен метод - общо нарастването на евентуалните загуби набъбна със 113%. Надявам се тези отрицателни прогнози да не се изпълнят, което зависи напълно от кредитните и лихвените политики в идващите месеци. В ход ще бъдат в това число институции като ББР с противоциклична функционалност - тяхната роля е в интервал на рецесия да работят по този начин, че отрицателните процеси да бъдат обезщетени “, разясни банкерът.

„ В разгара на една рецесия, невиждана по тип и мащаб, ББР доста бързо трябваше да се задейства и да организира договаряния с комерсиалните банки, с цел да проработят ограниченията незабавно.

Екипите ни работеха безусловно непрекъснато, защото регулациите в банковия бранш са тежки и няма по какъв начин да бъдат подценявани, даже по време на рецесия. Коронавирус стратегиите бяха променяни в придвижване, съобразявайки противоположната връзка, която получавахме от банките и техните клиенти. Мисля, че се справихме доста добре в границите на мандата, който ни бе предоставен. Програмата за безлихвено кредитиране на хората, лишени от опцията да поставят труд по време на пандемията, завърши. При това заради огромния интерес към нея бе трансфериран спомагателен запас. Предоставени са безлихвени заеми за 254,6 млн. лв. на близо 53 хиляди физически лица.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР