През 2021-а Пловдив изпреварва за пръв път София по годишен

...
През 2021-а Пловдив изпреварва за пръв път София по годишен
Коментари Харесай

НСИ: Пловдив изпревари за пръв път София по годишен ръст на населението

През 2021-а Пловдив изпреварва за пръв път София по годишен растеж на популацията. Това излиза наяве от последни данни на Национален статистически институт от месец май, които демонстрират, че Пловдив се е нараснал с 1022-а поданици за миналата година. Този факт му отрежда първото място измежду огромните градове в страната. Така популацията на културната столица към този момент наброява 343 070 души - малко над 50% от всички поданици в региона.

От статистиката излиза наяве, че Пловдив и Варна са единствените регионални градове, които са нараснали популацията си, като морският град се е нараснал с 292 поданици. Разликата сред двата града също се усилва и към този момент е съвсем 10 400 души. Област Пловдив от своя страна, макар че е четвърта по повърхност, за поредна година е втора по население с 663 900 души, или близо 10% от популацията на цялата страна. Данните са на регистрациите в ГРАО. Реалните числа са доста по-големи. 

През последните няколко години обичайно хората, заселващи се от чужбина и София в Пловдив, са повече от тези, които отпътуват. Бурното икономическо развиване на града, индустриалните зони и " Тракия икономическа зона ", бързо възходящият дял на бизнес услугите, спечелването на купата Европейска столица на културата и релативно високото качество на живот са измежду главните аргументи за позитивното развиване на града.

Добре развитата екосистема подреди града и измежду най-атрактивните капиталови дестинации в Югоизточна Европа. Успоредно с интензивните положителни трендове в локалната стопанска система, пазарът на труда в Пловдив също се усилва, трансформирайки го в привлекателен център както за хора от цяла България, по този начин и – от чужбина. Над 20 хил чужденци живеят и работят в Пловдив по данни от 2021. 

“Очакваме наклонността за повишаване на града да се резервира. Основните мотори на стопанската система ще продължат да бъдат мехатрониката и машиностроенето в производството, аутсорсинг промишлеността и финансите в бизнес услугите, както и обичайно мощната търговия ", показа зам.-кметът по бизнес развиване. “Добре разпределената стопанска система на района основава все по-атрактивни благоприятни условия за работа и това притегля десетки хиляди хора всяка година ", добавя още той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР