През 2020 година не бяхме на площада, за да получим

...
През 2020 година не бяхме на площада, за да получим
Коментари Харесай

Проф. Минеков бесен: През 2020 г. не бяхме на площада, за да получим мутрите обратно в парламента

„ През 2020 година не бяхме на площада, с цел да получим мутрите назад в Народното събрание. Ние искахме мутрите да са в пандиза. Да бъдат лишени от всякаква власт и да им се потърси отговорност. Когато чуя, че няма опция, аз се нервирам. Щом по този начин се твърди, аз ще направя такава опция “. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по Би Ти Ви някогашният длъжностен министър на културата проф. Велислав Минеков.

„ Ще разглася общ брой, с цел да решим какво ще вършим. Искам да се направи нещо, да има цивилен надзор. Участващите в „ сглобката “ се обречени на безличие в идващото Народно заседание. Очертава се празнота. Тя би трябвало да е запълнена от естествени хора, а не от мутра, която продава на ниска цена медикаменти.

Планирам среща. Дали ще е на площада, дали ще е в зала – желая да знам какво е настроението на недоволните. Трио се прави от трима. Това е безпределно незадоволително. Трябва да има обединяване “, добави той.

Проф. Велислав Минеков бе част от така наречен Отровно трио дружно с адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които бяха в ядрото на митингите против държавното управление на Бойко Борисов.

„ С конституционната промяна какво реформираме? Ако на следващия ден за тях гласоподават милион или два – заповядайте, правете промяна. Трябва да се появят харесвани и мечтани, които дават вяра. Не имам вяра тази коалиция да оцелее. Най-много 2-3 месеца.

Съдебна промяна значи мутрите, против които протестирахме, да влязат в пандиза. Такава промяна няма да има. Ако има, ще бъде частична или прекомерно нежна “, безапелационен е проф. Минеков.

„ Разбрах, че стартира стачка измежду музикантите от Софийската филхармония. Имат право, тъй като там е безспорна бедност. Те получават заплати в размер на една пета от тези, които са в Народния спектакъл. Музикантите са хора без детство. Те не са ритали топка като мен на улицата. Когато се доближи съвършенството и видят една мизерна заплата, съвсем половината от тях избират работа в чужбина. Ние сме най-големият експортьор на музиканти “, уточни някогашният длъжностен министър на културата.

" Проблемът не е единствено с артистите. Проблемът е на всички места. Миналата година Сценичните изкуства бяха подкрепени с 33 млн. лв.. до края на годината. Това няма да се случи повече. Музеите и галериите бяха подкрепени тогава, само че в този момент не знам по какъв начин ще оцелеят. В Национален фонд „ Култура “ имахме 32 млн. лв.. Днес има 7 млн. лв.. Не очаквайте да има чудеса. Средствата за фестивали са мизерни. За консервация и реституция – покруса. До ден сегашен не са тръгнали в главната си част средствата за теренните изследвания, археология. Това е толкоз забравено, че е чак обидно “, акцентира Минеков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР