През 2020 г. Русия трябваше да премине през фина външнополитическа

...
През 2020 г. Русия трябваше да премине през фина външнополитическа
Коментари Харесай

Експерти по външна политика очертават плановете на Русия за 2021 г.

През 2020 година Русия трябваше да премине през фина външнополитическа линия. Близкото пространство към страната е разтърсено от невиждани безредици, демонстрациите в другарските за Кремъл Киргизстан и Беларус и войната в Кавказ провокират въздействието й в района, написа The Moscow Times.

В Съединени американски щати изборът на Джо Байдън ще промени радикално курса на американската външна политика по отношение на Русия, до момента в който отравянето на рецензия на Кремъл Алексей Навални обтегна връзките с Европа.

Русия също разшири световното си наличие, като утвърди военноморски обект в Судан, освобождавайки пътя за първата военна опорна точка на Москва в Африка след рухването на Съветския съюз.

Но в последна сметка 2020 година ще бъде запомнена като годината на пандемията от ковид и Русия се надява нейната " дипломация на имунизациите " да ускори имиджа й в чужбина, защото над 50 страни демонстрираха интерес към закупуване или произвеждане на съветската ваксина Sputnik V.

Какво се надява да реализира Русия през 2021 година? 10 водещи специалиста за съветската външна политика дават своите прогнози за идната година.

Южен Кавказ е претъпкан - Томас Де Ваал, старши помощник в Carnegie Europe, профилиран в Източна Европа и района на Кавказ.

Руските военни се завръщат в Южен Кавказ за първи път от средата на 90-те години на предишния век. Това е главното обръщение за проектите на Русия за Кавказ през 2021 година

Споразумението за преустановяване на огъня, което Русия посредничи през ноември, с цел да постави завършек на шестседмичния арменско-азербайджански спор за Нагорни Карабах, вкара съветски мироопазващи сили от 1960 души на петгодишна задача.

Това слага Москва на водеща позиция за по-нататъшни договаряния за нормализиране сред Армения и Азербайджан. Сделката също по този начин евентуално отваря пътни и железопътни връзки за Русия до Турция

Азербайджан, който заобикаля Грузия. Политическите връзки на Русия с Грузия към момента са сложни, даже в случай че комерсиалните връзки са се нормализирали. Консолидира наличието си в Абхазия със съглашение, което хармонизира законодателството и за първи път разрешава на руснаците да получават абхазки недвижими парцели. Влиянието на Москва наподобява ще бъде по-силно през 2021 година с помощта на тези намеси.

Но това към този момент не е хегемонът, който в миналото бе в района. Работи с три суверенни страни и двама постоянно сложни клиенти в Абхазия и Южна Осетия. Южен Кавказ е препълнен район, който е комшия и на Европейски Съюз, Турция, Иран и Китай. Тактическите достижения на Русия там имат толкоз общо с разединяването на останалите участници, колкото и личния й триумф.

Украйна губи целта си - Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните връзки.

Изглежда доста малко евентуално през 2021 година да се следи пробив в руско-украинските връзки. Първо, двете страни неизбежно ще би трябвало да се съсредоточат върху вътрешните проблеми - превъзмогване на икономическите си рецесии и последствията от пандемията Covid-19.

В резултат на това и Москва, и Киев евентуално ще изтласкат съображенията за външна политика на назад във времето.

Второ, смяна в политическия баланс на силите в страната отслаби позицията на украинския президент Владимир Зеленски, което прави по-малко евентуално Киев да извърши напълно наредбите на Споразумението от Минск. По всяка възможност настояванията ще стават все по-силни, с цел да се преразгледа съглашението и да се изключат тези разпореждания, които Украйна намира за минимум допустими, като да вземем за пример условието за конституционна промяна и приемането на законодателство, което дава специфичен статут на избрани региони на Донецк и Луганск.

Трето, идващата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън съвсем сигурно ще разшири американската помощ за Украйна и ще насърчи Киев да заеме твърда позиция в многостранните договаряния в Нормандия и в двустранните си договаряния с Русия. Това не изключва опцията за прогрес в стабилизирането на обстановката в Източна Украйна, само че сходно развиване евентуално ще остане с стеснен обсег и няма да докара до изцяло " нулиране " на връзките сред Москва и Киев.

Европейски Съюз към този момент не е прагматичен сътрудник - Елена Черненко, специфичен сътрудник на " Комерсант " и член на борда на Съвета по външна и отбранителна политика

Въпреки че връзките сред Русия и Европейски Съюз наподобява се усъвършенстваха в един миг от 2020 година, от този момент те се утежниха основно заради отравянето на Алексей Навални. Европейски Съюз реши, че съветските управляващи са виновни за този случай и наложи наказания на съдружници на Владимир Путин. Този ход разочарова Кремъл, защото не са показани доказателства, по какъв начин някои от високопоставените глобени лица са свързани с отравянето на водача на опозицията.

Във всеки случай Москва от ден на ден преглежда Европейски Съюз като углавен орган. В Русия нараства чувството, че глобите ще останат в действие за доста дълго време. Москва за първи път стигна до това умозаключение, откакто глобите, наложени поради случая в Керченския проток (руската брегова защита стреля и плени три кораба на украинския флот) не бяха изменени или вдигнати, даже откакто Русия освободи украинските моряци, които бяха арестувани.

Този възходящ негативизъм, комбиниран с неналичието на нещо позитивно, накара външния министър Сергей Лавров да подлага на критика съществено Европейски Съюз.

През 2021 година връзките сред Европейски Съюз и Русия ще останат статични или вероятно ще се влошат, в случай че Западът - който още веднъж ще се трансформира в обединен фронт с новоизбрания президент Джо Байдън в Белия дом - стартира да оказва напън върху Москва за правата на индивида или си пробива път в постсъветското пространство.

Турция се обрисува като сътрудник и предизвикателство за Русия - Мариана Беленкая, сътрудник от Близкия изток на съветския ежедневник " Комерсант "

Една от главните задания на Русия в Близкия изток ще бъде да резервира системата от районни връзки, която тя е придобила и построила през петте години на военната си акция в Сирия. В същото време Москва би трябвало да заобикаля да стане още по-зависима от районните играчи.

Това се отнася на първо място за Турция. През миналата година партньорството сред Москва и Анкара се разшири от Сирия до Либия, а по-късно и до Нагорни Карабах. Сега обаче цената за поддържане на тези двустранни връзки набъбна прекалено много.

Въпреки че либийското съглашение е просто бонус за външната политика на Русия - в случай че се получи, ужасно, а в случай че не стане, няма огромен проблем - всяка неточност в Кавказ, обичайната зона на съветските ползи, може да докара до съществени стопански и геостратегически загуби.

В същото време не е ясно какъв брой огромен е лостът на Русия над Турция. Остава главен въпрос дали Анкара е по-зависима от Москва за решение на районни въпроси или противоположното. Все отново Русия може да се отпусне до известна степен, до момента в който връзките на Турция с Европейски Съюз и Съединени американски щати остават обтегнати и нито Брюксел, нито Вашингтон дават вяра на този фронт. Нещо повече, новоизбраният президент Джо Байдън не гледа благосклонно на турския президент Реджеп Ердоган.

Както Москва, по този начин и други районни играчи ще наблюдават от близко стъпките на администрацията на Байдън в Близкия изток, от Иран до Либия. За Русия е доста значимо, с кого се сприятеляват Съединени американски щати в района. Дали някои страни от Близкия изток ще търсят контраст на Съединени американски щати или ролята на Русия в района ще намалее?

Разбира се, Сирия ще остане значима. Вашингтон и Брюксел евентуално ще станат все по-нетърпеливи от " политическия престой " там, изключително в навечерието на сирийските президентски избори, планувани за 2021 година Москва ще се концентрира върху политиката за възобновяване на Сирия и подсилване на икономическата позиция на Русия в страната. Това неизбежно ще задълбочи политическото напрежение сред главните играчи.

Русия и Латинска Америка през 2021 година - Всичко ще бъде обвързвано с имунизацията - Владимир Рувински, професор в университета Icesi в Колумбия

За Русия 2020 година в Латинска Америка и Карибите бе много безпроблемна, с няколко изключения. " Роснефт " беше заставен да напусне Венецуела след наказания, наложени от Съединените щати, а всички активи бяха оставени на компания без предходен опит в бранша. Друго значимо развиване бе завръщането на леви държавни управления в Аржентина и Боливия, като и двете демонстрираха подготвеност да отворят вратите за по-широко икономическо и политическо съдействие с Кремъл.

През 2021 година е евентуално съветският съюзнически режим в Каракас да резервира властта си във Венецуела. И въпреки всичко бъдещето на съветските вложения ще остане нестабилно заради продължаването на глобите на Съединени американски щати и неналичието на признаци за бързо възобновяване на петролните пазари.

Все отново ще си коства да се резервира Венецуела, в допълнение към Аржентина, Боливия, Куба и Никарагуа в листата с другари на Москва. Това е по този начин, тъй като 2021 година ще трансформира Латинска Америка и Карибите с население от над 650 милиона души в един от най-големите и доходоносни международни пазари за експорт на имунизациите Covid-19.

В същото време Русия ще следи доста деликатно до какво ще докара смяната в президентството на Съединени американски щати в западното полукълбо. Въпреки че е подозрително, че през първата година на Байдън Вашингтон ще предприеме остри стъпки, с цел да повлияе на съществуващяи статут в района, Москва ще търси появяването на нови трендове в връзките сред Съединени американски щати и Латинска Америка и ще поправя политиката си в сходство с това.

Отношенията с Африка са в " меден месец " - Олга Кулкова, теоретичен помощник в Центъра за проучване на руско-африканските връзки и външната политика на африканските страни

Ако тази година е тест за задълбочаване на политическите, икономическите и културните връзки на Русия с Африка, това е тест, който Москва минава с отлични достижения.

Отговорът на Русия на пандемията от ковид удостоверява желанието да построи партньорство с африканския континент. Повече от 30 африкански страни желаеха помощ от Русия в битката против новата болест, а Москва отговори, като даде, наред с други неща, системи за проби, лабораторни материали, персонални защитни средства, мобилни лаборатории и медицински произведения. Наскоро Русия стартира да доставя своята ваксина против ковид до африканския континент.

След първата среща на върха Русия-Африка през 2019 година процесът на институционализиране на това партньорство продължи. По този метод през 202 година беше образуван нов механизъм за поддържане на постоянен разговор, Форумът за партньорство Русия-Африка. Асоциацията за икономическо съдействие с африканските страни (AECAS) също стартира да действа, както и вторият руско-африкански публичен конгрес (RAOF).

Този развой ще набере скорост през 2021 година, когато ще стартира подготовката за срещата на върха Русия-Африка през 2022 година, която ще се организира в една от африканските страни. Разработват се съответни стопански начинания, ориентирани към увеличение на размера на руско-африканската търговия.

Като начало, Русия и Судан приготвят съглашение за основаване на пункт за материално-техническа поддръжка за съветския флот на Червено море. Това ще ускори наличието на Русия в Африка през 2021 година и по-късно и ще разшири оперативните благоприятни условия на флота. Африка ще бъде значим външнополитически приоритет за Русия през 2021 година, а дълготрайните вероятности за руско-африканското партньорство са положителни.

" Без нулиране и без капитулация " пред Байдън - Владимир Фролов, политически колумнист и специалист по външна политика

Нова администрация във Вашингтон нормално се посреща в Москва с очаквания за ново начало, само че този път има малко упования, че връзките ще се подобрят при Байдън.

С Тръмп, Москва губи президент на Съединени американски щати, който искаше " да се схваща с Русия ", макар трудностите от личното му държавно управление. Няма да има повече от " телефонната дипломация ", която развиваше топло персонално отношение сред водачите.

Личната химия на Байдън с Путин към този момент е пренапрегната. Путин не оцени непоискания съвет на Байдън към него през 2011 година, да не се връща на президентския пост.

Москва хвърля сянка върху изборите в Съединени американски щати, като ускорява изказванията на Тръмп за машинация с гласове, с цел да подчертае, че Байдън има проблем с легитимността. Това алармира на Вашингтон, че Кремъл няма да приема повече лекции за народна власт.

Стратегията на Москва за работа с администрацията на Байдън ще бъде " без нулиране и без капитулация ".

Всякакви диалози за партньорство са отхвъртлени. Съперничеството и налагането на разноски ще бъде новото обикновено. Противодействието на качествата на Съединени американски щати за влияние върху суверенните решения на Русия ще е най-важният приоритет.

Русия няма да се интересува от продължителна ангажираност по скъпи въпроси с Вашингтон, до момента в който съветските претенции се отхвърлят или пренебрегват. Нито ще се съгласи с настояванията на Съединени американски щати първо Русия да промени държанието си, с цел да получи като премия жест на съдействие от Вашингтон.

Дали екипът Байдън ще реши да окаже напън върху Русия да промени държанието си или просто да дестимулира всевъзможни по-нататъшни разрушителни дейности, ще бъде основен фактор за Москва. Ранен тест ще е, когато новата администрация реши по какъв начин да постъпи с Русия за отравяне с Навални според Закона от 1991 година Друг ранен тест ще бъде дали Байдън отхвърля самодейността на Путин за срещата на върха P5 " Нова Ялта " в интерес на личната си " Среща на върха на демокрациите ".

Москва не е изключително разчувствана от екипа за национална сигурност на Байдън - входящият началник на разузнаването Аврил Хейнс е под съветски наказания - само че има вяра най-малко да получи съгласувани отговори на съветските оферти. Москва не харесва реториката на Съединени американски щати за " обединяване на демокрации против властнически клептокрации " от идващия консултант по националната сигурност Джейк Съливан, който смята Кремъл за персонално виновен за интервенция в изборите през 2016 година

Москва ще се опълчи на напъните на екипа на Байдън да поддържа желанието на Киев " да надгради съглашението от Минск ", като промени последователността му на осъществяване.

Контролът на нуклеарните оръжия е една от областите, в които Русия чака действително съдействие от екипа на Байдън, като остават единствено дни за удължение на контракта Нов СТАРТ.

Китай и Русия ще излязат от пандемичната стихия по-силни и дружно - Александър Габуев, старши помощник и ръководител на стратегия " Русия в Азия и Тихоокеанския район " в Московския център " Карнеги "

Въпреки световното спиране, породено от пандемията COVID-2019, връзките Русия-Китай остават постоянни и в действителност се усъвършенстват в някои значими аспекти.

Двустранната търговия е спаднала нищожно вследствие на срутва на международните цени на петрола. През 2021 година обаче размерът на търговията евентуално ще компенсира загубите през тази година и в действителност ще нарасне, защото световната имунизация може да докара до повишаване на цените и потреблението на нефт. Русия ще удвои доставките си на газ за Китай до 10 милиарда куб. м. и двете страни преглеждат нов газов контракт, с цел да засилят прекосяването на Пекин от въглища към газ и възобновими енергийни източници.

В политическата сфера визитата на Владимир Путин в Китай в този момент е планувано за лятото на 2021 година и ще приключи близо двегодишно заледяване на персонален контакт сред двете страни, дължащ се частично на пандемията. По време на тези диалози двете страни евентуално ще приготвят сериозен пакет от нови покупко-продажби и двустранни съглашения.

Превръщането на меморандумите за съгласие в съдействие от плът и кръв обаче остава нестабилно, като един от най-важните фактори оказващи въздействие е политическият избор на новата администрация на Съединени американски щати по отношение на Китай и Русия както поотделно, по този начин и към нововъзникващата ос сред двете страни.

Путин е заклещен с Лукашенко през 2021 година - Найджъл Гулд-Дейвис, старши помощник за Русия и Евразия в мозъчния концерн на IISS

Две цели ще доведат до реакцията на Русия към всеобщата готовност за демократични промени в Беларус: една геополитическа и една идеологическа. Геополитическата цел е да попречи на Беларус - която граничи с три държави-членки на Европейски Съюз и НАТО и Украйна, както и Русия - да развие по-тесни връзки със Запада. Идеологическата цел е да се предотврати мирното събаряне на източен славянски властнически режим - застрашителен казус за Кремъл. И по двете Русия ще работи за попречване на триумфа на белоруското придвижване за демократични промени. Как ще го направи?

Сега Русия преследва задачите си като поддържа режима на Александър Лукашенко и евентуално ще продължи да го прави. Най-добрият вероятен резултат за Кремъл е потискането на режима от мирни промени по способи, които го отчуждават изцяло от Запада. Това ще направи Беларус по-малко кадърен от всеки път да се опълчи на дългогодишната цел на Путин да интегрира Беларус във фактическа Съюзна страна, доминирана от Русия.

Може ли Русия да откри властническа, само че по-податлива опция на Лукашенко? Дори да може да сътвори такава смяна - което е подозрително - всеки предстоящ водач на Беларус в този момент ще би трябвало да завоюва същински избори, с цел да се радва на национална легитимност. Русия може да наподобява мощна, само че има стеснен избор. Между Путин и Лукашенко не се губи обич, само че двамата са затворени в токсична прегръдка. Нито един от тях няма опция на другия.

Русия продължава експанзията си в Арктика - Елизабет Бюканън, учител по стратегически проучвания в университета Дикин в Австралийския боен лицей

През 2021 година Москва ще поеме председателството на Арктическия съвет, органът за ръководство на района. С това Русия в допълнение легитимира своите арктически компетенции и влиза в ролята на шеф.

Трябва обаче да се има поради честотната лента, налична в Арктическия съвет и надлежно да се преориентират упованията за съветско председателство. Органът не е акредитиран да преглежда геостратегическите опасения в района, макар че е евентуално Русия да предложи нова районна институция или неофициален конгрес, посредством който арктическите заинтригувани страни да се оправят с провокациите за военна сигурност.

Руският вътрешен дневен ред за съветската арктическа зона - над 50% от цялата Арктика - ще бъде впечатляващ. 2021 година ще затвърди основни стъпки в осъществяването и реализацията на невиждана епоха на съветската арктическа индустриализация, която може да провокира интернационалните съмнения за евентуална съветска агресия на север.

Новите задгранични партньорства също ще продължат да се появяват. Руското съдействие и съдействието с интернационалните сътрудници в енергийни предприятия ще станат още по-очевидни и ще се надяваме да потушат диалозите за районен спор и надвиснала арктическа война. Тъй като Арктика става по-важна за Русия, всеки спор просто ще бъде неприятен за бизнеса и пагубен за националната сигурност на Кремъл

Със стоплянето на Арктика ще следя дълбочината на новооткрития интерес на Путин към изменението на климата. Това освен обезпечава евентуален път за съдействие сред Русия и Съединени американски щати през ерата на Байдън, само че също по този начин дава жизнеспособна опция за съветското водачество в района.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР