През 2020 г. Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) създаде електронен

...
През 2020 г. Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) създаде електронен
Коментари Харесай

Регистър на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

 През 2020 година Национално съдружие Недвижими парцели (НСНИ) сътвори електронен Професионален указател на организациите, брокерите и сътрудниците на недвижими парцели. В платформата до този миг са се присъединили над 300 компании и експерти от сектора, които участват със своя опит, задача, визия и бизнес модел, както и с информация за образованието, професионалните квалификации, специализации, документи на брокерите и сътрудниците. Справката в Регистъра е изцяло безвъзмездна за жителите.

Професионалният указател дава спомагателна отбрана на потребителите, като посредством него те могат да изберат медиатор при договорката с недвижими парцели, който обезпечено участва на пазара, както и да се срещнат с наличната информация за него. Това понижава риска от измами на клиентите от страна на мними брокери и недобросъвестни компании.

" Чрез Професионалния указател потребителите имат по-бърз достъп до данни за съответна компания или експерт. Всяка една спомагателна информация, която се дава на потребителя, постоянно е в негова изгода, тъй като тя му оказва помощ да направи осведомен избор. Фирмите в Регистъра авансово са поели ангажимент, че дават отговор на избрани правила. Съответно потребителят би могъл да има по-голямо доверие на показаните организации, брокери и сътрудници “, сподели Игнат Арсенов, шеф на Главна дирекция " Контрол на пазара “ към Комисията за отбрана на потребителите.

Професионалният указател е следващата стъпка към регулация на сектора на услугите при покупко-продажби с недвижими парцели, която цели изчистване на нелоялните играчи от пазара и гарантиране на по-високо качество на предоставяната услуга. Платформата за момента е доброволна, само че поставя основата за бъдещия наложителен указател, който ще бъде част от основаването на Камара на брокерите.

" Наличието на указател води до по-голяма бистрота, до по-голяма гласност, а от своя страна, това основава по-голяма сигурност и доверие у всички страни, участващи в гражданския оборот. Създава по-висока степен на сигурност, а по този метод – и доверие към самата посредническа активност. При всички положения, по този метод може би ще отпаднат доста от участниците в този развой, които нелоялно упражняват по отношение на другите тази активност. Тъй като България е забавна страна, предвид на природа и предвид на вложения в недвижими парцели, за много чужденци, това основава у тях едно чувство за сигурност и бистрота, имайки опция да видят в Регистъра организациите, които упражняват такава активност “, съгласно Красимир Анадолиев, ръководител на Нотариалната камара.

Клиентите на услуги при покупко-продажби с недвижими парцели, които се доверяват на инцидентни разгласи на медиатори в интернет, могат да пострадат финансово поради погрешно взети решения. Сред най-нелоялните практики се записват такива на взето и невърнато капаро, депозит, изчезнали медиатори, които нямат офиси и други

" До нас постоянно пристигаха недоволства от консуматори за нелоялни практики и измами при услугите с недвижими парцели. Моментната уредба на българското законодателство доста мощно лимитира дейностите за отбрана от страна на клиента, когато е сключил договорка, подведен от нелоялни дейности на търговеца. Именно по тази причина указател, който задава информация кои търговци са лоялни, кои покриват въобще някакъв ценз да упражняват някаква специалност, са извънредно значими, с цел да могат потребителите превантивно да се срещнат с кого ще работят “, съобщи Стоил Алипиев, ръководител на Националната асоциация за отбрана на потребителите.

Професионалният указател на организациите, брокерите и сътрудниците на недвижими парцели провокира все по-голям интерес, освен от страна на компаниите в сектора, само че и от страна на потребителите. Това в допълнение удостоверява нуждата от неговото битие и развиване като благонадежден източник на информация за участниците на пазара на услуги при покупко-продажби с недвижими парцели. Подобни регистри съществуват в съвсем всички сродни сектори.

Проектът Професионален указател на организациите, брокерите и сътрудниците на недвижими парцели е поредна стъпка в работата на Национално съдружие Недвижими парцели (НСНИ) в посока по-висока степен на бистрота на пазара и отбрана ползите на българските жители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР