През 2020 г. линията на бедност общо за България e

...
През 2020 г. линията на бедност общо за България e
Коментари Харесай

НСИ: Под прага на бедност в България през 2020 г. са били 1, 659 млн. души

През 2020 година линията на беднотия общо за България e 451.00 лева средномесечно на разположение от домакинство. При този размер на линията под прага на беднотия са били 1, 659 млн. души, или 23.8% от популацията на страната , обобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Индикаторите за беднотия и обществено включване са част от общите индикатори на Европейската общественост за следене на напредъка на страните в битката с бедността и обществената изолираност. Основен източник на статистически данни за изчисление на знаците е годишно провежданото наблюдаване " Статистика на приходите и изискванията на живот (SILC) ".
 Снимка 528958
Източник:

В съпоставяне с миналата година размерът на линията на беднотия нараства с 9.2%, а относителният дял на бедното население нараства с 1.2 процентни пункта, демонстрира статистиката.

Същевременно обаче системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността. Данните за 2020 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат останалите обществени прехвърляния (обезщетения, обществени и фамилни помощи и добавки ), нивото на беднотия се покачва от 23.8 до 29.9%, или с 6.1 процентни пункт а. Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния нивото на беднотия нараства до 41.7%, или със 17.9 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от популацията, е тяхната икономическа интензивност и присъединяване им на пазара на труда. За целия интервал на наблюдаване относителният дял на бедните е най-голям измежду безработните лица (61.1% за 2020 г.), като рискът от беднотия при безработните мъже е с 12.3 процентни пункта по-висок спрямо безработните дами .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР