През 2019-та се навършват 80 години от създаването на първия

...
През 2019-та се навършват 80 години от създаването на първия
Коментари Харесай

Започва проучването „80 момента, променили България“

През 2019-та се навършват 80 години от основаването на първия български офис на Британски съвет – интернационалната организация на Обединеното кралство за културни връзки и просветителни благоприятни условия.

От 1939 година до момента в историята на България и на света се преплитат събития, персони и процеси, които имат друго значение за всеки един от нас. Често се разграничаваме и в мненията си за тези, които са съдействали най-вече (или най-малко) за историята. Ето за какво, една от самодейностите, с които Британски съвет избра да означи своята 80-годишнина в страната, е изследването „ 80 момента, трансформирали България “. Това не е ранглиста, а покана за диалог, мотив да си напомним или да научим за тези международни и локални събития, хора, трендове, достижения от последните 80 години, които са имали значително въздействие върху актуалния образ на България.

Всеки, който желае, може да взе участие в изследването като посети уебсайта на Британски съвет в България. 

Анкетата се състои от  161 номинации , формирани с помощта на Консултативен съвет от 20 български специалисти в разнообразни области, поканени да споделят своето персонално мнение.

Номинациите са разграничени в  3 категории : „ Изкуства, просвета и спорт “, „ Образование, просвета и технологии “ и „ Политика, общество и човешки права “. Сред номинациите ще забележим имена на изтъкнати създатели, учени, изобретатели, спортисти, някои от знаковите за столетието събития от родната и международна история, и още доста извънредно забавни обстоятелства.

„ Проучването не претендира за пълнота, нито за строга историчност. То никога не е ранглиста. Надяваме се по-скоро да стане мотив да си спомним, сигурно да научим, а може би даже и да проучим повече за тези моменти от предишното, които ни изясняват сегашното и дават очаквания за бъдещето “,  споделя шефът на Британски съвет в България Любов Костова.

Първите 80 от номинациите , които бъдат отличени от най-вече участници в анкетата, ще бъдат включени в онлайн галерия и особено издание, оповестено от Британски съвет.

Пълният лист на номинациите, както и къса информация за всяка от тях можете да намерите на адрес: https://www.britishcouncil.bg/80-years/80-moments

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР