През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки

...
През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки
Коментари Харесай

БНБ прогнозира ръст на БВП от 3,7 на сто през тази година

През 2019 година растежът на външното търсене на български артикули и услуги ще се забави, написа във втория брой на Икономически обзор на Българска народна банка, оповестен през днешния ден от Централната банка. Данните за стопанската система на страната в него са към 24 юни тази година.

Забавянето на външното търсене на наши артикули е заради продължаващото намаляване на растежа на международната търговия, нарасналата неустановеност, обвързвана с интернационалните външнотърговски спорове и Брекзит, неподходящата икономическа обстановка в Турция, както и заради упованията за закъснение на икономическия напредък в Румъния и в някои страни от Еврозоната, показват от Българска народна банка.

С изчерпването на отрицателния принос на Турция Българска народна банка предвижда растежа на външното търсене на български артикули и услуги да се форсира през 2020 - 2021 година

За интервала 2019 - 2021 година специалистите на Централната банка чакат цената на петролните артикули в долари да се намали по отношение на 2018 година, до момента в който цените на неенергийните артикули в долари в началото да се намалят през 2019 година, само че след това да се покачат през 2020 година и 2021 година

Българска народна банка предвижда, че през 2019 година темпът на повишаване на действителния Брутният вътрешен продукт на България да се форсира по отношение на 2018 година и ще възлезе на 3.7 на 100. За интервала 2020-2021 година Българска народна банка чака растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави гладко по отношение на 2019 година и да доближи 3.4 на 100 през последната година на прогнозния небосвод.

Годишната инфлация, чиято динамичност значително се въздейства от интернационалните цени на петрола и храните в евро, се чака да се форсира едва в края на 2019 година, възлизайки на 2.6 на 100, след което да се забави и да остане на равнища покрай 2 % до края на прогнозния небосвод.

Рисковете пред реализирането на прогнозата за инфлацията произтичат най-много от опцията за по-висока цена при енергийните артикули и при базисните съставни елементи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР