През 2019 година, когато няколко месеца преди същият състав на

...
През 2019 година, когато няколко месеца преди същият състав на
Коментари Харесай

99% отстранен: Гешев все още е главен прокурор и какво следва

През 2019 година, когато няколко месеца преди същият състав на правосъдния съвет да организира избор за нов основен прокурор, Иван Гешев отговаряше, че има 99% късмет да взе участие в състезанието, който наричаше " кална борба ". В тази борба той се ползваше с цялостната поддръжка на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и събра задоволително от гласовете и на съдийската гилдия. На 12 юни 2023 година в края на няколко съвещания, траяли общо над 30 часа, пленумът на Висшия правосъден съвет в профил предварително Иван Гешев от поста основен прокурор . Срещу него се обърнаха първо представителите на прокурорската гилдия, които го подкрепяха компактно през годините от началото на мандата му.

Решението за отстраняването му е невиждано за историята на българската правосъдна система, защото за първи път основен прокурор е освободен предварително от поста с претекста " уронване престижа на правосъдната власт " и идва на фона на поръчки за промени в конституцията, които на процедура може да заличат въобще фигурата на основния прокурор или доста да лимитират пълномощията му. Така, на процедура, Иван Гешев може да е последният основен прокурор, разяснява Велислав Величков от " Правосъдие за всеки " обстановката и дефинира момента като " исторически ".

Решението за отстраняването на Гешев от поста бе взето с 16 гласа " за " и 4 " срещу " в негово неявяване. (най-важното и забавното от разискването четете и ). Това обаче към момента не е финалът на процедурата. Решението на пленума се изпраща под формата на предложение до президента Румен Радев, който има няколко вероятни хода и от неговото държание значително зависи по кое време в действителност и на практика Гешев ще бъде освободен от поста. Докато няма декрет на президента Гешев към момента е основен прокурор и има пълномощия на подобен , въпреки че от началото на май той е в съвсем непрекъснат отпуск или в командировки.
През последните няколко дни той неведнъж предизвести, че в ролята си на основен прокурор ще взе участие в чуване на 13 юни (рожденият ден на водача на ГЕРБ Бойко Борисов - бел. ред.) в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент, където ще приказва за каузи като " Барселонагейт " (пряко обвързвано с Борисов) и други следствия за корупция.

Ако следва линията на държание, която проличава през последните седмици, може да се чака основният прокурор да " нападна " ГЕРБ и водача й от Страсбург. Това може да се случи и в българския парламент, защото. А то също е евентуално да се случи, в случай че дотогава към момента е в ролята си на основен прокурор.

 Мнозинството във Висш съдебен съвет гласоподава
© Дневник, Скрийншот от съвещанието на Висш съдебен съвет

Мнозинството във Висш съдебен съвет гласоподава " за " предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор. Против бяха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и Олга Керелска, а Севдалин Мавров отхвърли да взе участие в процедурата и напусна съвещанието.

Според написаната в Конституцията процедура, следва Румен Радев да реши дали да подпише указа за освобождение на Гешев. Той може да го направи незабавно, само че може и да откаже и да реши да върне процедурата за ново разглеждане още веднъж във Висш съдебен съвет. Ако президентът върне решението за преразглеждане, той би трябвало да го направи стимулирано и това може да стане единствено един път. По конституция, в случай че пленумът удостовери решението си и с гласоподаване наново в профил Гешев от поста, Румен Радев е задължен да подпише декрет за освобождението му. По същия метод бе назначен Гешев, откакто Радев един път върна решението на пленума, само че след прегласуване, то бе доказано и с декрет.
Дали Радев ще върне процедурата и дали няма да реши да се забави с издаването на указа следва да разберем. Аргумент за това, че президентът може да бави решението или да го върне за ново разглеждане, се чу в някои от изявленията на членовете на съвета, които гласоподаваха срещу поради обстоятелството, че решението беше взето в отсъствието на Гешев и неговия юрист.

Докато течеше процедурата по отстраняването на Гешев пред Висш съдебен съвет, (заедно с поправките за въвеждането на механизъм за дейно следствие на основния прокурор и неговите заместници), с които понижи броя на нужните за отстраняването гласове.

Процедурата предвиждаше Гешев да бъде освободен с най-малко 17 гласа " за ", само че с поправките в закона, обнародвани на 6 юни, това болшинство бе понижено на 13 гласа.

Гешев нападна новите разпореждания пред Конституционния съд (КС), който към момента не се е произнесъл дали въпросът е позволен и ще бъде прегледан, само че упованието е, че ще допусне въпроса за разискване всъщност.

Все още без изговаряне е и въпросът, насочен от Гешев до Конституционен съд дали може да бъде отхвърлен от поста от Висш съдебен съвет с изминал мандат (мандатът на сегашния състав изтече през октомври м.г., само че заради липса на определени нови членове, към момента заседава - бел. ред.).

Президентът може да реши да изчака произнасянето на Конституционния съд (КС), а по кое време ще излезе решението всъщност към момента не е известно. Конституционен съд няма наложителен период за изговаряне, само че с оглед последните решения това може да отнеме сред 6 месеца и година.

, че рационалният период за изговаряне на президента е до седмица, само че по думите ѝ Конституционен съд също се бави и " надбягването или забавянето може да се окаже ключът към решението ".

Каквото и да се случи с процедурата, освобождението на Гешев може да се забави като му даде време за още интензивност, каквато той показва в последните седмици.

От гърмежа до освобождението на Гешев - бурята в правосъдната и политическата система:

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР