През 2019 г. в Административния съд във Враца са образувани

...
През 2019 г. в Административния съд във Враца са образувани
Коментари Харесай

Административният съд във Враца отчита увеличение на делата, разгледани през 2019 година

През 2019 година в Административния съд във Враца са формирани 922 каузи и дружно с останалите висящи към началото на интервала 143 каузи, общият брой каузи за разглеждане през годината е 1065, от които 672 каузи са първоинстанционни, а 393 са касационните каузи. От общия брой каузи за разглеждане свършени са 878, което в процентно отношение е 82.44%, като близо 76% от тях са завършили в период до 3 месеца. Със правосъден акт всъщност са завършили 647 каузи, прекъснати са производствата по 231 каузи. Проведени са общо 96 открити правосъдни съвещания. Голям брой от делата завършват в едно правосъдно съвещание. Отлагат се за последващо, когато е належащо назначение на експертиза или събиране на нови доказателства.
Направеният относителен разбор за четиригодишния интервал демонстрира, че през 2019 година е налице нарастване както при новообразуваните каузи, по този начин и в общия брой каузи за разглеждане, по отношение на 2018 година с 186 каузи, по отношение на 2017 година с 81 каузи и по отношение на 2016 година с 228 каузи повече.
В Административен съд – Враца правораздават четирима съдии, от които един командирован и поради броя на прегледаните каузи през годината, действителната натовареност на един арбитър е 23.15 каузи на месец, а на база свършени тази натовареност е 19.09 каузи.
Независимо от високата натовареност през 2019 година се е нараснал броя на делата, завършили в месечен период и в период до три месеца, съпоставено с интервалите 2018 година, 2017 година и 2016 година, което се дължи както на съзнателното отношение и по-добрата организация на работата по делата от всички съдии, по този начин и на експедитивността на правосъдните чиновници. Поддържа се практиката правосъдните решения да се изготвят в законоустановения едномесечен период за изговаряне, считано от датата на оповестяване на делото за решение. Не единствено за посочения четиригодишен интервал, само че и от основаването си през 2007 година досега, в АдмС-Враца няма просрочени правосъдни актове и формирани каузи за бавност.
Показаните резултати по отношение на високата самостоятелна натовареност, огромния брой каузи прегледани и завършени в 3 месечен период и постановяване на правосъдните актове в законоустановените периоди са показателни за съзнателното и отговорно отношение на всички съдии към работата им и израз на тяхната дисциплинираност, професионална подготовка и колегиалност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР