През 2019 г. Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера Варна

...
През 2019 г. Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера Варна
Коментари Харесай

Звездни имена изненадват публиката на Опера в Летния театър в ММФ „Варненско лято” 2019

През 2019 година Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера Варна провежда 10-то издание на Опера в Летния спектакъл, една от най-младите културни обичаи, утвърждаваща имиджа на нашия град като интернационална оперна дестинация. И през тази година варненци и гостите на града ще имат опцията да съпреживеят срещата с оперни шедьоври и солисти от най-голям сан в сантименталната атмосфера на Летния спектакъл. С поддръжката на Община Варна, 7 събития от Опера в Летния спектакъл са включени в програмата на ММФ „ Варненско лято “ 2019 - 3 оперни министър председатели, 2 министър председатели на мюзикъли и 2 концерта, от които единият балетен.

Световната оперна прима Александрина Пендачанска ще бъде звездата в операта „ Тоска “ от Верди (18 юли). Веднага след поредност от участия като Тоска в Италия, тя ще показа и във Варна тази бравурна и относително нова роля в нейния репертоар. 
Премиерата на операта „ Княз Игор “ от Бородин (2 юли) следва политиката на оперния спектакъл да сервира всяко лято заглавия от международната оперна съкровищница, които заради компликацията си не се играят толкоз постоянно. Диригент-постановчици са доайенът Маестро Борислав Иванов и новият диригент на Варненската опера Кръстин Настев. Режисурата е дело на Кузман Попов, в основните функции ще чуем най-хубавите артисти на Варненската опера.

Другото премиерно оперно заглавие „ Симоне Боканегра “ (8 август) е с почерка на Верди. Следвайки обичайна колаборация с балкански оперни театри, Варненската опера е поканила да режисира тази режисура Деян Прошев от Македония, който познаваме от неговите варненски тълкования на „ Адриана Лекуврьор “ и „ Силата ориста “. На диригентския пулт ще посрещнем обичаната от варненци Маестра Николета Конти от Италия, а в основните функции ще гостуват български артисти със международна кариера – баритонът Кирил Манолов и нашият съгражданин Иван Момиров. 

Нови мюзикъли ще зарадват публиката и това лято. Варненската опера съумя да откупи авторските права за „ Любовта в никакъв случай не умира “ от Сър Андрю Лойд Уебър, продължение на мюзикъла „ Фантомът на операта “, който в този момент се играе в Музикалния спектакъл в София. „ Любовта в никакъв случай не умира “, режисура на режисьора проф. Светозар Донев, диригента Страцимир Павлов и хореографа Анна Донева, ще бъде премиера за България (10 юли). Скоро ще излязат и резултатите от извършения на 6 февруари народен кастинг за мюзикъла. 

Варненската премиера на мюзикъла „ Чикаго “ (5 юли) е по хореография на Боб Фос, един от най-големите американски хореографи и режисьори, комуто изискуем и тези прелестни филми-мюзикъли „ Кабаре ” и „ Ах, този джаз ”. А филмът " Чикаго " по едноименния мюзикъл с Катрин Зита-Джоунс, Рене Зелуегър и Ричард Гиър е отличен с 6 награди " Оскар ”. „ Чикаго “ във Варна ще слагат режисьорът Борис Панкин и Маестро Страцимир Павлов, които след превъзходната си режисура на мюзикъла „ Да пееш под дъжда “ още веднъж ще работят дружно. 
Андраш Ронай от Унгария, лауреат на Международния балетен конкурс – Варна 2018, бе отличен и с премията на Държавна опера Варна, която му даде право на присъединяване в Опера в Летния спектакъл 2019. Той ще бъде специфичен посетител в балетния церемония концерт (17 юли), в който ще танцуват балетни актьори от Русия и несъмнено балетната натрупа на Варненската опера.

Със сигурност огромен интерес ще провокира рециталът „ Cantango ” на Фабио Армилиато (27 юли). Световноизвестният тенор с първостепенни функции на най-престижните оперни подиуми, заслужи дълго нестихващи аплодисменти в оперната церемония предишното лято и във Варна – побратимен град на родната му Генуа, на която той е културен дипломат по света. Сега ще го приветстваме с песни и танга „ От Скипа до Гардел “, в аранжимент на Фабрицио Моката и с танцовия дует „ Лос Гуардиола “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР