През 2019 г. средно всеки четвърти загинал на пътя е

...
През 2019 г. средно всеки четвърти загинал на пътя е
Коментари Харесай

Всеки четвърти загинал на пътя през миналата година е бил пешеходец

През 2019 година приблизително всеки четвърти умрял на пътя е бил пешеходец. Това стана ясно на брифинг на Главна дирекция „ Национална полиция “. От днес до 31 януари в страната се организира профилирана полицейска интервенция, ориентирана към спазването на разпоредбите за придвижване по пътищата от пешеходците.
Според систематизирани данни на управляващите през предходната година са настъпили 1739 тежки транспортни катастрофи с потърпевши пешеходци. „ През миналата година нямаме умрял пешеходец единствено на територията на Област Смолян, което демонстрира, че това е проблем с национално значение “, акцентира Росен Рапчев от полицията. По думите му броят на починалите и ранени пешеходци пораства от октомври до януари, като това може да се регистрира с увеличение на тъмната част на денонощието, когато пешеходците стават доста по-малко забележими за водачите на транспортни средства. Най-уязвимите групи са хората над 65 годишна възраст и децата.
„ При катастрофи с деца се откроява изключително уязвима групата починали и потърпевши от 10 до 17 години – възрастта, на която постоянно те потеглят независимо на учебно заведение и подхващат повече самостоятелни дейности без възрастен до тях “, уточни още Росен Рапчев. Той прикани родителите да слагат светлоотразителен детайл на дрехата или раницата на тяхното дете. Според него даже малък детайл може да го направи доста по-видимо за транспортното средство.
Друга уязвима група участници в придвижването са възрастните пешеходци. От една страна, те постоянно са по-бавно преносими и от време на време надценяват личните си благоприятни условия да пресекат бързо пътното платно. Те са извънредно уязвими, даже при относително леки удари със доста по-ниска скорост, разяснява още Рапчев. Данните демонстрират и нарастване на починалите пешеходци в работоспособна възраст. „ Това евентуално се дължи на забързаното всекидневие, желанието да бъдем осведомени непрекъснато, посредством електронните ни устройства, като това като че ли понижава възприятието за самозапазване и ни кара да слагаме личния си живот в риск. Затова се надявам с днешния брифинг и с повече говорене по тематиката да засилим вниманието на цялото общество “, сподели Росен Рапчев.
Не по-малка е заплахата, когато пешеходец излиза на пътното платно и вместо да се огледа, е съсредоточил вниманието си в мобилния телефон. Все повече младежи се движат със слушалки – те би трябвало да са с още по-засилено внимание, когато пресичат, тъй като на процедура едно от сетивата им е блокирано, посъветваха още специалистите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР