През 2019 г. на Перперикон ще бъде изграден посетителски център

...
През 2019 г. на Перперикон ще бъде изграден посетителски център
Коментари Харесай

На Перперикон идва нещо голямо!

През 2019 година на Перперикон ще бъде построен посетителски център за 3 млн. лева, заяви археологът проф. Николай Овчаров, представен от „ Фокус “.

„ Това е четвъртата европейска стратегия, която осъществяваме на Перперикон. Тя е сред България и Гърция, споделя се INTERREG и я развиваме дружно с гръцкия град Марония. Ние сме изпълнителите в програмата “, изясни той.

„ Досега в Перперикон са вложени десетки милиони лв. и като археология, и като реституция, и като консервация, и като създаване на инфраструктура с европейски и с държавни пари. Но посетителският център е най-трудното нещо, което до този миг сме правили. Tова е доста значимо, тъй като няма международен обект като Перперикон, който да няма посетителски център “, съобщи проф. Овчаров. „ Обикалям доста по света и съм ходил да виждам особено за тези неща – и на египетските пирамиди, и в Камбоджа, и в земите на инките в Централна Америка- това е нещо наложително. Защото в посетителския център човек получава цялостната информация за всички услуги – от пазаруването на билети до пазаруването на сувенири. Но това е най-малкото, там се информираш за това какво ще видиш “, разяснява проф. Овчаров.

„ Ще има и макет, който ще демонстрира кой е Перперикон – както 3D система, по този начин и типичен макет. Ще има и кафе, в което хората ще могат да си починат. В подземния етаж за нас, археолозите, ще има лаборатории и конферентни зали, където ще могат да се организират конференции. Тоест, това ще бъде една полифункционална зала, която ще дава опция за доста неща “, посочи той и посочи, че всички гости на Перперикон ще минават през центъра. Николай Овчаров напомни, че този план е почнал още през 2004 година „ Първата копка даже беше направена през 2009 година от тогавашния президент Георги Първанов, само че заради аргументи от друго естество не можа да се реализира планът. Важното е, че през днешния ден към този момент имаме към 3 млн. лева и всичко зависи към този момент от компанията – реализатор, която тържествено даде обещание, че ще съблюдава периодите. А те не са дълги – в този момент е първата копка, а в средата на декември всичко би трябвало да е завършило. Така че имаме една година за осъществяването на плана и се надявам всичко да се случи в период “, изясни археологът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР