През 2019-а театралният режисьор Петър Денчев бе номиниран за най-престижното

...
През 2019-а театралният режисьор Петър Денчев бе номиниран за най-престижното
Коментари Харесай

Прекрасна година за режисьора и писател Петър Денчев - един от лауреатите на Фондация „Стоян Камбарев“


През 2019-а театралният режисьор Петър Денчев бе номиниран за най-престижното и чакано отличие за млади създатели в България- Наградата за Полет в Изкуството „ Стоян Камбарев “ за постановките му " Телефонът на мъртвеца " и " Едноокият цар " в държавна такса " Стоян Бъчваров " Варна. Младият режисьор е единственият лауреат на Фондацията до момента, който имаше шанса да получи премиите си от Президент и Кмет по едно и също време. Президентът Росен Плевнелиев и очарователната му брачна половинка Деси Банова му връчиха номинацията за Полет в Изкуството, а Кметът на София Йорданка Фандъкова го изненада със Специалната премия на Фондацията и на Столична Община, а точно опцията за реализацията на театър на софийска сцена.

Кметът показа, че за нея най-ценното в задачата на Фондация „ Стоян Камбарев “ е, че сбъдва фантазии, като реализира съответни креативен планове на младите гении. Така, предходната година се роди спектакълът „ Портокалова кожа “, който продължава да се играе с огромен триумф на сцената на Общински спектакъл „ Възраждане “. Признание за режисьора Петър Денчев е, че “Портокалова кожа” е притежател на цели 3 награди “Аскеер” - за поддържаща мъжка роля, за изгряваща звезда и за сценография и 1 премия “Икар” - за истинска музика. Представлението също по този начин беше поканено на фестивала “Сцена на кръстопът”, както и на годишния сценичен фестивал “Славия” в Белград. Спектакълът на Петър Денчев по пиесата на актуалната сръбска авторка Мая Пелевич преглежда женската и мъжката идентичности. Засегнати са тематиките за бързите трендове и желанието ни непрекъснато да се харесваме, пластичната хирургия и актуалната медийна действителност. Представлението е решено в жанр киберпънк-кабаре и залага на стереотипни облици от действителността, както и от медийния ефир.

За театъра Петър споделя: " Изкуството е един от най-достъпните способи да разказваш истории. Театърът, един от най-дрeвните - това е акт, който въздействa върху света, в който живеем.. Заниманията с спектакъл постоянно надвишават самия спектакъл, тъй като те са тип философия в деяние, опит да откриеш вероятните действителности на едно общо живеене. " Петър Денчев приключва постановка за трагичен спектакъл през 2010 година при проф. Здравко Митков, a по-късно и магистърска стратегия " Театрално изкуство " през 2017 година Работи в театрите в Пазарджик, Русе, Варна, Стара Загора, Ямбол, както и на сцените на Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов ", Народен спектакъл " Иван Вазов ". Много от неговите спектакли са били номинирани за национални и локални награди и са гостували на театрални фестивали и конгреси в България, Сърбия, Косово, Черна гора и Румъния. Освен сценичен режисьор, Петър Денчев e създател и на четири романа - " Тъй, както мъж целува жена, която обича " (награда " Развитие " за нов български разказ - 2007 г.), " Тихото слънце " (2012 г.), " Малкият господ на земетръса " (2019 г.) и “Превъртане” (2021), както и на алманах с разкази " Истории в минало време " (2011 г.). Има голям брой изявления в печата, негови текстове са превеждани на 7 езика за антологии и сборници.

Деси Тенекеджиева в ролята си на Председател на Фондация „ Стоян Камбарев “ даде обещание на младия създател, с изключение на реализацията на спектакъла „ Портокалова кожа “ и публична премиера на последния му разказ „ Превъртане “, само че поради пандемичните условия, този ангажимент се трансферира за идната му книга, която всички към този момент чакат с неспокойствие. Романът “Превъртане” се появи на книжния пазар през септември и до момента имаше представяния в София и Пловдив, като беше номинирана за премията “Хеликон”. Както споделя редакторът на книгата Борис Минков, Петър Денчев преглежда актуалния морал по завладяващ метод. Вглежда се в същността на настоящото, на нашия живот тук и в този момент, търси следите от неговите нравствени учредения. И най-много, търси облика на гибелта като вездесъща и неумолима човешка вероятност. Сюжетът чертае историята на Мария - бабичка, която се появява в ново тяло, с цел да заживее нов живот. Любопитно е, че жанрът на романа е избран като моралитé, т.е. морална драма, която би трябвало да ни води към търсенето на нравствените учредения за дейностите ни. Вижте малко филмче за Петър Денчев:

Абонирайте се и последвайте Фондация „ Стоян Камбарев “ YouTube

Instagram

FB
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР