През 2018 година се навършват 120 години от въздигането на

...
През 2018 година се навършват 120 години от въздигането на
Коментари Харесай

120 години от въздигането на българската желязна църква в Истанбул

През 2018 година се навършват 120 години от въздигането на българската желязна черква в Истанбул. Знаменателната годишнина на тази реликва на българския дух ще бъде маркирана с тържествено честване. То се провежда от Посолството на РБългария в РТурция и Генералното консулство на РБългария в Истанбул, взаимно с Фондацията на българските православни църкви.

Програмата на юбилейната годишнина включва интернационална научна конференция на тематика: „ 120 години българска желязна черква „ Св. Стефан “, която ще се организира на 29 септември в постройката на Българската екзархия, квартал Шишли. Включено е и публично разкриване на образователната 2018 – 2019 година в българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в Истанбул. Внимание притегля и идното тържествено разкриване на бюст-паметник на българския възрожденец княз Стефан Богориди, който подарява мястото за построяването на желязната черква.

Паметникът, повдигнат в двора на желязната черква, ще бъде осветлен на 30 септември 2018 година. Тържествата по юбилейния мотив ще протекат с присъединяване на изключителния и пълномощен дипломат на РБългария в РТурция госпожа Надежда Нейнски, господин Ангел Ангелов – общоприет консул на страната ни в Истанбул, господин Емил Велинов - шеф на дирекция Вероизповедания, господин Васил Лязе - ръководител на настоятелството на Фондацията, учени от българска и турска страна и архиереи от БПЦ. В поддръжка на юбилейните тържества в Истанбул Международния търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас ще издаде мемориална картичка от своята поредност „ Признателна България “ с облика на донора – княз Стефан Богориди, която ще се популяризира измежду българската диаспора по света, храмовете в родния Котел и Източна Тракия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР