През 2018 г. са дадени 500 млн. лв. за спешни

...
През 2018 г. са дадени 500 млн. лв. за спешни
Коментари Харесай

Нинова: От 93 са ремонтирани 10 язовира, но са незаконни и нямат проекти

През 2018 година са дадени 500 млн. лева за незабавни поправки на 93 язовира. Проверката на министерството демонстрира, че от тях са ремонтирани единствено 10. ДНСК ни даде отчет, в който се споделя, че и 10-те ремонтирани язовира са нелегално ремонтирани, тъй като нямат планове, не са подали документи, не са им утвърдени тези документи. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова пред Българска национална телевизия.

Тя увери, че отговорните за това ще бъдат разкрити, а цялата информация ще стане обществена, откакто завърши и инспекцията на прокуратурата.

" Днес обсъдихме с работодателските организации вероятните ограничения за обезщетения поради мораториума - те предоставиха своите оферти. Мерките за обезщетения на бизнеса поради коронавирус рецесията, които бяха гласувани до края на ноември, ще бъдат в действие и през декември ", добави тя.

В Министерския съвет има подготвеност да бъдат разисквани обезщетения и за работодателите в енергийната сфера.

" Към бюджета има насъбрани свръхпечалби от производителите и търговците на ток, които могат да се употребяват за компенсиране на стопанската система - и в АЕЦ " Козлодуй ", и в НЕК. Това е процедура, която няколко европейски страни към този момент вкараха - прибраха част от тези свръхпечалби в своите бюджети посредством дивиденти или повдигане на дивидентите. Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и компаниите, от които са взети ", сподели още вицепремиерът.

Нинова акцентира, че мораториумът би трябвало да върви и с обезщетения за електроразпределителните сдружения, ЕСО и ВиК-дружествата.

" Привърженик съм на мораториума на цените и на Министерски съвет бях една от тези, които упорстваха да го има. Знам какви са причините срещу, има и рационални причини. Първата грижа са семействата, които от 1 януари нямаше да могат да поемат този удар. Втората грижа е обезщетенията за стопанската система и компаниите - третата за за електроразпределителните, ЕСО и ВиК-дружествата и четвъртата мярка, която мисля, че би трябвало да се вземе, е увеличение на приходите ", сподели тя.

" Трябва да използваме времето, в което мораториумът е в действие, за промени в Закона за енергетиката ", безапелационна е Нинова. Освен това ще има промени в персоналния състав на КЕВР, защото част от членовете му са с изтекли мандати.

" Част от задачата ни през тези три месеца е благодарение на специалистите да забележим какво може да се промени в тези нормативни актове, по които КЕВР дефинира цената - по какъв начин да се понижат разноските да се усъвършенстват структурите ", изясни Нинова.

" Завършването на газовата връзка сред България и Гърция ще помогне за преодоляването на високите цени, само че не е единственото решение ", счита вицепремиерът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР