През 2018 г. от злоупотреба с алкохол са умрели поне

...
През 2018 г. от злоупотреба с алкохол са умрели поне
Коментари Харесай

Поне 132 руснаци умират на ден заради алкохолизъм

През 2018 година от корист с алкохол са умрели най-малко 48 000 жители на Русия. Това е маркирано като причина в смъртните актове и значи 2.6% от всички смъртни случаи, сочи разбор на осведомителната група РБК.

За съпоставяне, в транспортни катастрофи са починали 1%, в убийства - 0.4%, а в самоубийства - 1%, т.е. алкохолът е убивал повече от трите аргументи, взети дружно.

При това анализът употребява доста по-тесния аршин на държавната статистика (Росстат), в сравнение с този на Световната здравна организация, включваща още жертви на произшествия, убийства или самоубийства, осъществени в положение на алкохолно замайване. По данни на СЗО за 2016 година този дял е 21.6% от всички смъртни случаи в Русия. Но по оценката на международната организация има страни, които са по-зле: Беларус (24%), Литва (24.5%) и Молдова (26.1%). СЗО мери и " пагубна приложимост на алкохол " измежду популацията над 15 години и тук Русия е втора в света с 11.6% дял, изпреварвана напълно малко от Унгария (11.7%).

В Русия алкохолът убива най-често мъже в работоспособна възраст - 4-5% и 1.5% от дамите над 20 години си отиват поради алкохолна кардиомиопатия (сърдечна непълнота, провокирана от използването на спиртни напитки), отравяне с алкохол и свързани с пиенето хепатити и цироза. На всяка от изброените аргументи се пада по към една трета от смъртните случаи.

Алкохолът е обвързван с причиняването на много други, в това число ракови, болести, а също по този начин задълбочава депресивни разстройства, водещи до самоубийства, споделят специалисти пред РБК.

Водещи по смъртност са региони в Далечния изток на Русия - води Чукотка с съвсем 13 на 10 000 поданици, или всеки девети, умрял през предходната година тук публично е регистриран като жертва на алкохола. Втора е Магаданска област с 10 на 10 000, само че както в Чукотка, по този начин и тук не вписват случаите на отравяне с алкохол. Следват Ивановска, Новгородска и Ярославска области с по близо 10 на 10 000.

По данни на Росстат до края на юли 2019 година единствено от алкохолно отравяне са умряли към 5500 души, което е нарастване на годишна база със 17%. Истински взрив е регистриран в Татарстан - от 5 на 70 смъртни случая.

Не единствено предразположеността на локалното население в крайния Север, само че също и работата - една трета от мъжете са на смени и надалеч от фамилиите, а сред промените няма кой знае какво да се прави - са аргументи тук да има доста случаи на продължителен алкохолизъм.

През тази година Росстат ревизира и за какво пият руснаците. Според 73% това е традиция да се чества, следват пиенето за наслаждение (27.8%), и успокоението, което носи (25.3%). А 2.4% са дали отговор " тъй като без това просто не може да се живее ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР