През 2018 г. Николай Гроздев създава Promoto, платформа за търговия

...
През 2018 г. Николай Гроздев създава Promoto, платформа за търговия
Коментари Харесай

Стартъпът Promoto направи дигитална връзка между дооставчици и магазини

През 2018 година Николай Гроздев основава Promoto, платформа за търговия на бързооборотни артикули. За 4 години през уеб страницата са направени поръчки за над 46 млн. лв. от 2600 обекта. Следващата стъпка е интернационална агресия, като за задачата компанията притегля инвестиция от 434 хиляди евро.
Рядко се чува стартъп да притегли финансиране на фаза концепция. Това обаче е казусът на Promoto, онлайн B2B платформа за търговия с бързооборотни артикули, която свързва производители, дистрибутори и търговци. Когато през 2018 година Николай Гроздев, до тогава управител " Корпоративно обмисляне " в " Девин ", измисля решение, което да усъвършенства процесите на производители и дистрибутори, отива на среща с капиталовия фонд " ИмВенчър I " с една презентация.

Бизнес концепцията му е утвърдена и съумява да притегли 400 хиляди лева ., с които финансира изработката на софтуера на платформата с външен подизпълнител.

Четири години по-късно Promoto притегля 434 хиляди евро в рунд, воден от с което компанията " Обединени търговски обекти " се прави оценка на 4 млн. евро. В този рунд вземат участие още и фондът New Vision 3 и ангели вложители. Средствата ще бъдат употребявани за развиването на продажби в България, създаването на нови функционалности в платформата и агресия в чужбина. А първият външен пазар на Promoto се чака да бъде Румъния.
Реклама

Дигитално за бързооборотните артикули " Promoto е първата B2B платформа в България, която свързва магазини, дистрибутори и производители на бързооборотни артикули. Помага на дребните магазини да икономисват време - вместо да звънят на дистрибутор, да диктуват артикули за поръчки, непосредствено ги декларират в платформата на Promoto, където виждат всички артикули, които се оферират на пазара ", изяснява Гроздев, създател на компанията. " Към момента имаме над 30 000 типа регистрирани артикули от 40 разнообразни производители. Наши сътрудници са " Девин ", " Престиж ", " Карлсберг " и други. " Времето е пари Promoto към този момент употребяват 2600 търговски обекта , от магазини до хотели и заведения за хранене, а междинната поръчка е на стойност към 400 лева Причината да се наложи толкоз бързо в толкоз обекти е, че пести време. На търговци, дистрибутори и производители. Обикновено търговията на бързооборотни артикули се организира посредством търговски представители, които обикалят от обект на обект, с цел да срещнат обекти със стоката си, налични промоции и нови оферти.

" Необходима е войска от търговски представители, с цел да се обиколят всички обекти. Promoto отстранява тази потребност и извършва ролята на представител, като в уеб страницата има лист с всички налични артикули и дейни промоции ", споделя Гроздев. " Улесняваме и дистрибуторите с кол-центрове за приемане на поръчките, които работят на ненормирано натоварено работно време, нормално рано заран и вечер, с Promoto непосредствено получават в системите си лист с поръчките. "

По думите на Гроздев за последните четири години през Promoto са осъществени поръчки за към 46 млн. лв., а компанията следи " трицифрен годишен растеж ". Само за 2022 година се чака поръчките да надминат 22 млн. лв.. Пандемията на растежа " Бизнес моделът ни се оказа резистентен на рецесии. По време на пандемията компанията се разрасна извънредно бързо, тъй като беше мъчно търговски представители да обикалят по заведения и магазини ", споделя той. " Браншът е закостенял, само че тогава на доста търговци се наложи да преминат онлайн, с което се улесни нашата задача да убеждаваме евентуални клиенти в потребността от Promoto. "
Реклама
Фирмата " Обединени търговски обекти " към момента е на загуба, като през 2021 година приходите са 309 хиляди лв. за сметка на разноски 406 хиляди лв.. Това обаче, споделя Гроздев, не е проблем. " Имахме интервал през миналата година, в който бяхме на облага, само че това пречи на растежа ни. Инвеститорите ни са разбиращи, а задачите ни - дълготрайни. "

Promoto не таксува комерсиалните обекти, които употребяват платформата. Печели от комисиони и абонаментни такси на производители и дистрибутори, само че от компанията не дават съответни цифри. " Искаме да подпомогнем най-уязвимите във веригата за бързооборотни артикули. Затова таксуваме производители и дистрибутори. Работим с закрепена абонаментна такса с някои, която включва рекламирането на техните артикули, присъединяване в азбучник, листване, а с други на % от всяка направена поръчка ", споделя за модела Гроздев. Потенциалните клиенти би трябвало да изпратят питане до екипа на Promoto, след което с тях ще се свърже търговски представител на компанията с оферти за абонамент по отношение на мечтаните от тях услуги. Опитен екип " Пробвахме най-различни способи за реклама. Най-ефективен, от напълно органични изявления, се оказа LinkedIn ", споделя Гроздев. Разбира се, оказва помощ и това, че екипът на компанията има дългогодишни контакти в бранша на бързооборотните артикули. Освен самия Гроздев, който незабавно притегля предходните си работодатели от " Девин " като клиенти на услугата, комерсиалният шеф на Promoto Камен Алексов е някогашен търговски шеф на The Coca-Cola Company и Carlsberg Group.

" Екипът ни, който сега се състои от 8 души, има опит в сферата и доста положителни контакти. Когато разбираем какво вършим, не е нужно да се популяризираме - решението на Promoto е неповторимо и взема решение проблемите в промишлеността ", споделя Гроздев. Във компанията работят най-много търговци, които организират връзка с клиенти, както и двама души, които поддържат административно системата, прибавят нови артикули, отразяват промоции.
Екипът на Promoto се състои най-много от търговци, които имат опит в сектора с бързооборотни артикули
Пари за по-добър програмен продукт Самата платформа се изготвя от подизпълнител, като още през 2018 година Гроздев намира софтуерна компания, която да може да създаде формата, която и до през днешния ден се грижи за поддръжката на уеб страницата. Една трета от финансирането в този рунд ще влезе в зареждането на софтуера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР