През 2018 г. Екопак България събра и рециклира 100 959

...
През 2018 г. Екопак България събра и рециклира 100 959
Коментари Харесай

“Екопак България” отчете 15 години лидерство в управлението на отпадъци

През 2018 година " Екопак България " събра и рециклира 100 959 т боклуци от опаковки. Това е 60,69% от заявените от производителите количества опаковки на българския пазар при сложена от Министерство на околната среда и водите цел 60%. Това стана ясно по време на доклада на „ Екопак България " за миналата година. Компанията резервира лидерската си позиция с 41.85% пазарен дял.
1189 компании, членуващи в организацията, са заявили, че през 2018 година са пуснали на българския пазар 166 371 т опаковки. От тях „ Екопак България " е събрала разделно и предала за преработване 100 959 т боклуци от опаковки. От тях 46 667 т са били хартия и картон, 24 103 т - стъкло, 18 003 т - пластмаса, 5064 т - метал и 7079 т - дървесина.
" За последните 5 години организацията регистрира междинен растеж на година от 5% на събраните и рециклирани боклуци от опаковки ", заяви изпълнителният шеф на „ Екопак България " Тодор Бургуджиев.


Според него едно от най-големите провокации пред организациите за оползотворяване на боклуци от опаковки е събирането и преработването на алуминиевите опаковки. До момента съответна цел за алуминий не е поставяна, а има обща цел за преработване на боклуци от железни опаковки. Според пакета " Кръгова стопанска система " задачата е до 2030 година страните-членки да събират и рециклират 60% от този тип опаковки.
Европейската тактика за запазване на планетата слага доста високи цели и за преработване на останалите типове опаковки.
" През идващите години са нужни съществени вложения за осъществяване на задачите, както реализацията на нови планове за обезпечаване на по-големи количества боклуци за преработване. Такъв пилотен план „ Екопак България " стартира тази година - отпадъците от ХОРЕКА и търговски обекти в определени общини събираме и извозваме за наша сметка ", заяви господин Бургуджиев.



Темата за отговорността на всеки гражданин на планетата за нейното запазване става все по-актуална. От основаването си преди 15 години до през днешния ден „ Екопак България " приема за своя задача екологичното образование от най-ранна детска възраст. Един от плановете за реализиране на тази задача е основаването на платформата " Рециклиращо учебно заведение. Учители за чиста природа " и създаването на безвъзмездни методически инструкции и пособия за осъществяване на еко час на класа от 1 до 12 -и клас. За 2018 година към нея са се включили 178 учители от 107 учебни заведения в цялата страна ", заяви госпожа Мариана Петкова, управител " Връзки с обществеността и връзки ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР