През 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
През 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

358 проверки на пазари за живи животни извърши БАБХ за година

През 2018 година Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши над 358 инспекции на пазари за живи животни. Надзорът върху пазарите е засилен, с цел да се следи за спазването на разпоредбите за опазване на здравето и хуманно отношение към животните.

Съставени са общо 70 акта за определяне на административно нарушаване и са издадени 6 наставления.

Установените 76 нарушавания са свързани главно с продажба на животни на нерегламентирани места, търговия с животни без здравни документи и документи за превоз, както и транспорт на животни в нелицензирани транспортни средства. При някои от пазарите е открито, че нямат подписан контракт с ветеринарен доктор за ветеринарномедицинско обслужване.

Част от инспекциите са осъществени взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи и локалната власт. Има възбранени животни и глобени притежатели. В няколко от случаите е сезирана Националната организация по приходите.

БАБХ ще продължи да реализира непоколебим надзор на местата за търговия на животни, с цел да подсигурява спазването на българското законодателство и на разпоредбите за опазване на здравето и хуманно отношение към животните

От Агенцията по храните припомнят, че нерегламентираното придвижване и търговия с живи животни крие голям риск от разпространяване на болести по животните и при индивида.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР