През 2018 г. американците са похарчили 6,2 млрд. долара по

...
През 2018 г. американците са похарчили 6,2 млрд. долара по
Коментари Харесай

Вреди ли Черният петък на бизнеса?

През 2018 година американците са похарчили 6,2 милиарда $ по време на Черния петък и 7,9 милиарда $ през Кибер понеделника. Това е надлежно напредък на годишна база от 23,6% и 19,7%. Освен това, Кибер понеделникът предходната година се оказва и най-големият ден за онлайн извършване на покупки в Съединени американски щати до момента.

Тези числа на пръв взор звучат като добра вест за търговците на дребно, само че по този начин ли е в действителност? Не и съгласно разбора на Quartz.

Всъщност уикендът, включващ Деня на благодарността, се е трансформирал във време, в което търговците на дребно се отнасят с " най-лошите " си клиенти като с кралски особи.

За търговците, които са задоволително смели да застанат против статуквото има способи да погледнат към Черния петък под друг ъгъл, с цел да минимизират вредите от него или най-малко да го трансфорат в в действителност скъпа опция за възстановяване на взаимоотношенията с клиентите - друга от това просто да вършат огромни отстъпки. Като за начало обаче те би трябвало да схванат какъв е казусът със настоящия модел на разпродажби.

Ето няколко метода, посредством които могат да премислят Черния петък и да посрещнат празниците със тактика фокусирана върху клиента, което ще е по-ценно за бизнеса.

Стратегия № 1: Просто го пропуснете

Малък, само че възходящ брой търговци на дребно споделят, че Черният петък просто не си коства и че могат да завоюват повече, в случай че останат затворени, в сравнение с да удължат работните си часове и да понижат цените си.

Пример за това е REI - компания за спортна екипировка, която през 2014 година освен затваря магазините си, само че и стопира онлайн поръчките си, като афишира Черния петък за фирмен празник и пуска чиновниците си в заплатен отпуск. Така им дава опция за отмора измежду природата, вместо спомагателна работа по време на разпродажбите. Освен това, акцията подхожда и с задачата на REI и по този метод компанията натрупа точки за репутацията си, а в дълготраен проект ускорява своята връзка с клиентите. Тази година те употребяват Черния петък и с цел да започват самодейността си, призоваваща своите членове " да работят " със своите повече от 80 събития за разчистване навън.

Стратегия №2: Поставете си ниски цели

Големите понижения на Черния петък нормално притеглят клиенти, носещи ниска стойност. Търговците на дребно могат да решат, че е най-добре бизнес проектът им да върви с останалите и да ухажва този сегмент по време на Черния петък. Това е добър проект, стига да трансформират държанието си след това. Целта тук е да не се построяват връзки с клиентите, тъй като евентуално това няма да е сполучливо. Хората, пазаруващи на този ден знаят тъкмо какво желаят да купят и какъв брой са подготвени да платят, преди даже да влязат в магазина ви.

Правилният метод е да оферирате отстъпки, които не са прекомерни. Добре е да се прегледат числата и да се намерения какво има смисъл, като се има поради фактът, че за множеството от клиентите не си коства дълготрайната инвестиция, тъй като надали ще се върнат следващата година.

Примерът тук е с Nordstrom - компания за облекла, обувки, бижута и козметика. Усилията ѝ са ориентирани към това да има друг метод за другите си клиенти всеки ден. Нейният аутлет е ориентиран към сегмента, носещ ниска стойност, който е притеглен от преференциалните покупко-продажби, а не от мощната си връзка с марката. Така Nordstrom сегментира клиентите, като им предлага предложения, без да прекалява и не влага прекомерно доста в връзките си с тях.

Стратегия №3: Поставете си високи цели

Ресурсите, които ще вложите в това събитие могат да бъдат вложени в пазаруващите, които носят висока стойност на компанията и за които е евентуално да изберат марката поради преданост или желание към него. Пример е още веднъж водещ магазин на Nordstrom в Ню Йорк, който има за приоритет построяването на дълготрайни връзки с клиенти, носещи висока стойност посредством разнообразни прекарвания и услуги, а не посредством незабавни покупки.

Търговците на дребно могат да вземат образец от този метод и да приоритизират построяването на взаимоотношения с този вид клиенти. Възможност за това е VIP извършването на покупки, което да е единствено за най-ценните за компанията хора. Също могат да дават спомагателни услуги и действия. Като цяло търговците на дребно би трябвало да насочат най-хубавите си активи и старания към най-важните си клиенти, а не за тези, носещи ниска стойност.

Най-важното е, че те не би трябвало да се усещат принудени да имат разпродажби по време на Черния петък, единствено тъй като съперниците им го вършат. Добре е първо да помислят за най-хубавите си клиенти и да употребяват мотива, с цел да ги възнаградят и укрепят връзките си с тях. В дълготраен проект точно този метод на мислене ще помогне на търговците да останат " на черно " - доста по-ефективно от краткосрочните промоции, ориентиран към сегмента, носещ по-малка стойност на компанията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР