През 2017 г. руските компании са изгубили от кибератаки близо

...
През 2017 г. руските компании са изгубили от кибератаки близо
Коментари Харесай

Над 100 милиарда рубли са изгубили руски фирми от хакери през 2017 г.

През 2017 година съветските компании са изгубили от хакерски атаки близо 116 милиарда рубли, написа "РБК ", като цитира данни на Националната организация за финансови проучвания (НАФИ). Почти всяка пета компания в Русия признава, че хакери са й нанесли вреди. Бизнесът обаче към момента подценява тази опасност, показват специалисти.

Атакуван е бил основно едрият бизнес в Русия - 62 на 100 от запитаните. Използвани са били най-много вируси, с каквито са били заразявани работните компютри на чиновниците за изнудване за пари (20 на сто), разтрошаване на е-поща (12 на сто) и опити за навлизане в уеб страницата на компанията (10 на сто).

Финансови вреди са понесли 22 % от жертвите на хакерски атаки в страната, в едрите компании - до 39 на 100. Средната стойност на загубите от киберзаплахи в огромните предприятия е била над 850 хиляди рубли, в микропредприятията - 30 хиляди рубли.

Почти всички запитани (99 на сто) знаят какво съставляват осведомителните закани, само че съветските предприемачи към момента подценяват последствията - 60 на 100 считат, че рисковете за техния бизнес са минимални.

Според оценка на Станислав Кузнецов от управата на съветската банка Сбербанк годишните вреди от киберпрестъпността за цялата стопанска система на Русия са 600 до 650 милиарда рубли, а в международен мащаб - 1 трилион $.

По думите на Антон Фишман, върховен чиновник от компанията "Груп-Ай Би ", съветските компании харчат за цифрова сигурност приблизително 4 до 8 на 100 от бюджета си за осведомителни технологии, което е незадоволително.

Вестникът напомня няколко от огромните световни произшествия в областта на осведомителната сигурност през 2017 година През май вирусът изнудвач WannaCry, който криптира файлове и желае откуп за разкодирането им, нападна компютри в над 150 страни. В Русия пострадаха системите на мобилни оператори, вътрешното министерство и ред други ведомства. В края на юни различен криптиращ вирус - Petya, атакува електронни системи в редица европейски страни, Русия и Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР