През 2017 г. награда „Варна“ за журналистика бе присъдена на

...
През 2017 г. награда „Варна“ за журналистика бе присъдена на
Коментари Харесай

Варненски абсурд: Учителка по музика получи награда „Варна” за журналистика 


През 2017 година премия „Варна“ за публицистика бе присъдена на Татяна Илийчева Капричева – „за високия и професионализъм, за разпространение и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.“ Журналистите във Варна бяха шокирани от този факт, никой от сътрудниците не знаеше коя е госпожа Капричева, в кои медии е работила и изобщо публицист ли е?  През 2018 година госпожата беше включена и в журито, което дефинира номинациите за премия Варна. Според Комисията по просвета, госпожата, която не е публицист, а преподавател по музика ще взема решение, кой сътрудник да бъде номиниран за премия „Варна“.

Коя е Татяна Капричева?

Тя е родена във Варна, Завършва СМУ„ Д.Христов ” и НМА ”П.Владигеров ” със специалности „ Хорово диригентство ” и „ Музикална педагогика“. Преподава солфеж, музикална литература и история на музиката в НУИ ”Д.Христов ” Варна.

„ Музикално критическата й активност ” стартира през 2010 година със публикацията „ Херувимска ария за Добри Христов ”/?!/, написа за извънредно известните: списание „ Музикални хоризонти ” и вестник „ Фолклорен небосвод ”, които нямат нищо общо с Варна.  Венецът на нейната „ богата журналистическа кариера ” е премия „Варна“ през 2017 година В тази връзка имам въпрос към госпожа Даниела Димова, ръководител на Комисията по просвета към Общинския съвет: КОЙ номинира госпожа Капричева за премия „ Варна ” за публицистика и ЗАЩО?

В морската столица от дълго време е известно, че премиите „Варна“ не всеки път са мерило за креативен триумфи, част от тях се присъждат на другарска основа и казусът с Татяна Капричева е подобен. Не може да даваш премия „Варна“ за публицистика на човек, който не е публицист, а преподавател по музика и списва персонален блог. В този блог на госпожа Капричева, можем да прочетем „бисери на словото“ и тотални клишета от рода:   „По глътка всеки ден ще разширяваме своите художествени хоризонти... …. да се  докоснем дружно до плодовете на креативния труд на повече или по-малко известни персони от град Варна. Да надникнем в душевността на разнообразни културни дейци, посредством публикации и изявленията.“

Мъка, огромна тъга е да се разяснява присъждането на премия „Варна“ на госпожа Капричева през 2017 година и включването й в журито през 2018 година?! Дори не желая да изброявам имена на сътрудници, които я заслужават! За жал, или по-точно за наслада доста мои сътрудници, откакто схванаха, че госпожата е получила премия „Варна“ не желаят повече да чуят за тази премия. След номинирането и връчването на тази премия на госпожа Капричева, за тях тази премия е компрометирана. Тотално!

Иво Югов

Снимка – фейсбук

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР