През 2017 г. Максим Минчев беше преизбран на поста, който

...
През 2017 г. Максим Минчев беше преизбран на поста, който
Коментари Харесай

Прокуратурата предаде на съд директора на БТА заради договор за бутилирана вода

През 2017 година Максим Минчев беше избран отново на поста, който заема от 2003 година насам.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Парламентът преизбра Максим Минчев за общоприет шеф на Българска телеграфна агенция
18 окт 2017
Българска национална телевизия, БНР и Министерството на културата бойкотираха съвещанието на отрасловата комисия

Слави Бинев организира първото съвещание на комисията по просвета и медии и гласоподава против държавния бюджет
5 дек 2014 Генералният шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев е бил предаден на съд по обвиняване, че умишлено е сключил неизгодна договорка за доставка на вода " Хисар " за потребностите на Българска телеграфна агенция. Това оповестиха от Софийския градски съд, където е бил импортиран обвинителният акт. До този миг прокуратурата не е изнасяла информация, че проверява Минчев.

Максим Минчев управлява Българска телеграфна агенция от 2003 година, като последно беше избран отново за поста през 2017 година. Той беше единствената номинация за поста, а кандидатурата му бе издигната от ръководещите. Единствен претендент беше и при предходния избор през 2012 година, когато бе определен за първия си петгодишен мандат по новия Закон за Българска телеграфна агенция.

Според обвинителния акт в интервала от февруари 2016 до януари 2017 година Минчев е договарял с " Бутилираща компания Хисар " за даване на реклама и осведомителни услуги. Тезата на прокуратурата е, че Българска телеграфна агенция получавала водата от половин литър на цена от 70 стотинки, в случай, че на пазара коствала на половина. По сметки на държавното обвиняване по този метод е нанесена вреда от 93.5 хиляди лева

" Капитал " научи, че става дума за контракт за бартер по силата на който Българска телеграфна агенция дава рекламна повърхност на постройката си, а " Бутилираща компания Хисар " заплаща с бутилирана вода, която се употребява по време на конференции, които организацията семейства. Тезата на прокуратурата, че е налице неизгодна договорка, се базира на нереалност, а точно, че в случай че се сметне количеството доставена вода през цената за реклама на Българска телеграфна агенция, ще се получи единична цена на бутилка, която е два пъти над пазарната.

Според Закона за Българска телеграфна агенция за общоприет шеф на организацията не може да бъде избиран човек, който е осъждан за съзнателно закононарушение.

" Капитал " потърси Максим Минчев за коментар, само че мобилният му телефон беше изключен.

След като от Софийски градски съд оповестиха за образуването дело от прокуратурата също разпространиха информация по случая: " Предмет на покупко-продажбите било даване на реклама и осведомителни услуги от страна на Българска телеграфна агенция против осъществена услуга за потребностите на агенцията- даване на трапезна вода на цени, надвишаващи междинните пазарни в пъти "

Според тезата на обвиняването: " При избора на снабдител на минералната вода не били прилагани справедливи критерии, които да обосноват взимане на пазарноориентирано управническо решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено изследване на пазара, и не били провеждани публични поръчки, макар съществуването на предпоставките за това. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР