През 2017 г. Агенция Митници донесе над един милиард лева

...
През 2017 г. Агенция Митници донесе над един милиард лева
Коментари Харесай

През 2017 г. митниците са събрали над 1 млрд. лева повече приходи

През 2017 година Агенция „ Митници " донесе над един милиард лв. повече доходи за държавната хазна. В резултат на нараствания импорт при множеството групи артикули, както и на огромна част от борсовите цени, с 24,7% се покачиха приходите от Данък добавена стойност от импорт. Въпреки демократичната комерсиална политика на Европейски Съюз, постъпленията от мита през 2017 година надвишават с 12,3% събраните през миналата година.

През изтеклата година още веднъж действителен измерител за напъните на българската митническа администрация бяха приходите от данък, които също се усилиха с близо 179,5 млн. лв. до 4 984.5 млн. лв.. В рамките на този растеж приходите от данък от горива нарастват с 5%, приходите от данък от етилов алкохол с 3,1% при растеж в облажените количества с 3,8%. Приходите от данък върху тютюневите произведения означават растеж с 2,8% при релативно опазване на размера на обложени количества цигари. С 19,4% е повишен обложения с данък тютюн за пушене - сегмент, по отношение на който положихме съществени старания - за изсветляване на бранша, само че и за основаване на по-прецизно законодателство.

И през 2017 година един от главните цели бе контролът върху акцизните артикули. На база разбор на производството, приемането и освобождението им за ползване на територията на страната, бяха подхванати редица ограничения за предварителна защита, в това число наблюдаване на разтоварването на горива, идващи с плавателни съдове.

В резултат през 2017 година бяха обезпечени като доказателства по Закона за акцизите и данъчните хранилища, арестувани по Закона за митниците и конфискувани по реда на Наказателно-процесуален кодекс над 351,6 хиляди литра алкохолни артикули (в това число етилов алкохол, вино и бира), както и над 37,14 млн. къса цигари, пури и пурети, над 16 хиляди кг. тютюн за пушене (вкл. тютюн за наргиле), енергийни артикули в размер над 356 хиляди литра (предимно моторни горива) и над 56 хиляди кг. други енергийни артикули. Бяха предотвратени директни вреди за държавния бюджет от несъбран данък в размер на 11,250 млн. лева Успешните дейности на контролните органи бяха регистрирани посредством без значение изследване, съгласно което размерът на потреблението на незаконни цигари през второто тримесечие на 2017 година в България още веднъж отбелязва спад до към 7%.

В резултат на осъществения валутен надзор е арестувана валута с левова равноценност над 4,8 млн. лева, което е с 25% повече спрямо 2016 година По линия на битката против подправените артикули митническите органи са подхванали дейности в 62% повече случаи, които са обхванали 77% повече регистрирани марки, а арестуваните количества артикули са с над 75% повече.

Добрите резултати на звената за митническо разузнаване и следствие през изтеклата година са директно разследване от слагането на акцент върху разбора и селекцията, систематично прилаганите ограниченията и от усъвършенстваната връзка с другите правоприлагащи органи.

В сферата на битката с наркотрафика митническите чиновници задържаха 23% повече наркотични субстанции и десетократно повече прекурсори спрямо миналата година. Някои от разкритите през 2017 година случаи са христоматийни - те илюстрират освен европейски трендовете в региона, само че и са неоспоримо доказателство за професионализма на митническите чиновници.

Един от акцентите на 2017 година бе кадровата политика на Агенция „ Митници ". Ние продължаваме да усъвършенстваме системата си за асортимент, като в същото време поставихме акцентиране върху кариерното развиване на построените към този момент експерти. Така практиката за внедряване на рамка на компетентностите в Агенция „ Митници " бе отличена с първа премия в своята категория от Института по обществена администрация.

С ясното схващане, че всяка същинска смяна стартира от вътрешната страна, през 2017 година Агенцията подходи самодейно към казуса с корупцията като употребява целия си нормативен запас за административна рестрикция за противопоставяне против неприемливите практики в системата. В резултат на разкрити при вътрешни инспекции нарушавания бяха формирани преписки от страна на прокуратурата. На 46 служителя бяха наложени дисциплинарни казания „ уволняване " във връзка със случаи на корупция. Бяха подхванати и ограничения на оперативно равнище за повишение на контрола, в това число кадрови промени.

Анализ и съдействие бяха двете водещи начела за митническата администрация през 2017 година Ние подобрихме връзката си вътре в системата, само че и с нашите сътрудници от държавната администрация, неправителствения бранш и бизнеса. Задълбочихме разбора си в областта на противодействието на митническите и акцизните нарушавания и това докара до усъвършенствани правила, резултатни инспекции, прекратени схеми и нараснали доходи. 2017 година бе и година на подготовка - за провокациите на Председателството, за рационализиране на законодателството, за облекчение на административните процедури.

Всичко това ще ни разреши през новата 2018 година да бъдем още по-единни в задачите си и ефикасни в осъществяването им, тъй като линията на доближаване сред Европейския съюз, Световната митническа организация, браншовите организации, жителите и митниците минава точно през подсигуряването на сигурна бизнес среда, основа на икономическото развиване и просперитета на всяка общественост.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР