През 2016 г. Международният олимпийски комитет гласува спортното катерене да

...
През 2016 г. Международният олимпийски комитет гласува спортното катерене да
Коментари Харесай

Българин ще атакува квота за Младежката олимпиада 2018 и за Олимпиада Токио 2020 в спортното катерене

През 2016 година Международният олимпийски комитет гласоподава спортното катерене да бъде включено в програмата на Олимпиадата в Токио през 2020 година и в Младежките олимпийски игри  в Аржентина през 2018 година На надпреварата в София ще следим част от бъдещите участници в тези световни спортни конгреси, като се надяваме измежду тях да има и българи.

„ За нас е голямо самопризнание семейството на сходно влиятелно съревнование, имам вяра, че в новата зала ще предложим отлични условия на състезатели, треньори, рефери и публични лица, “ съобщи на конференция през днешния ден в ИнфоЦентър София2018 Петко Тотев, ръководител на БФКА. " Надпреварата е част от самодейност София – Европейска столица на спорта, като квалификациите в трите възрастови групи ще бъдат в събота, а в неделя са финалите от 9 до 14 ч., след което от 14.30 ч. е формалното закриване, “ добави Дора Маринова, учредителен секретар на БФКА.

През последните години България има избрани триумфи в детско-юношеското катерене. Благодарение на откритите в разнообразни градове на страната изкуствени катерачни стени, напъните на БФКА и на упоритостта на няколко доста сполучливи състезатели в близкото минало, а в този момент треньори, България стои почтено в клуба на страните разрастващи катерене и алпинизъм.

Най-големите ни очаквания са свързани с името на състезателя на клуб „ Алтиус “ Петър Иванов, 17-годишен възпитаник в Първа британска гимназия. Този млад мъж съумя през последните 3 години да завоюва за България голям брой купи и награди в неговата възрастова група в надпреварите в дисциплинираност боулдър, само че се показва повече от чудесно и в катеренето за компликация и за скорост, и се развива като един сложен катерач, към който се гледа с голямо почитание, оповестява www.sofia2018.bg.

„ Надявам се надпреварата пред родна аудитория да ме окуражи допънително за идното Световно състезание в Инсбрук през септември, на което ще се дефинират участниците в Младежките олимпийски игри идната година в Буенос Айрес. Любимата ми дисциплинираност е точно боулдър, само че ще би трябвало да съм всестранно квалифициран, защото квалификациите включват и трите типа катерене - боулдър, компликация и скорост. Мечтата ми е да представям България на Младежката олимпиада 2018, а за какво не и на Олимпиадата в Токио през 2020 година, “ сподели Петър Иванов по време на срещета с медиите през днешния ден.

Неговият треньор и легенда на този спорт у нас Васил Киров обясни системата, по която ще се дефинират участниците на идните юношески олимпийски игри. 13-те най-хубави на Световното в Инсбрук плюс континенталните първенци и един представител на домакините ще запълнят квотата от 20 състезатели при юношите, същата е и системата при девойките.

Петър Иванов е европейски първенец и притежател на европейската купа за боулдър 2015 година в групата на Youth B (14-15 г.) и притежател на европейската купа за 2016 година при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 година в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във краткотрайното класиране за Европейска комисия Петър Иванов е на трето място в неговата възрастова група. През 2017 година Петър реализира доста положителни резултата и в надпреварите за компликация - 2-ро място на Европейска комисия в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.

Катеренето има дълга история, по-дълга от тази на множеството модерни спортове. От всички нас – състезатели и фенове, медии и спонсори, институции и сдружения, зависи катеренето да получи признанието, което заслужава и като спорт и като дисциплинираност, разрастваща личността и гениите на младежите, техните лидерски качества, дисциплинираност, която е в духа на нашето високотехнологично, забързано и изпълнено с провокации време.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР