През 2016 г. Международният олимпийски комитет гласува спортното катерене да ...

През 2016 г. Международният олимпийски комитет гласува спортното катерене да

Българин ще атакува квота за Младежката олимпиада 2018 и за Олимпиада Токио 2020 в спортното катерене

През 2016 година Международният олимпийски комитет гласоподава спортното катерене да бъде включено в програмата на Олимпиадата в Токио през 2020 година и в Младежките олимпийски игри  в Аржентина през 2018 година На надпреварата в София ще следим част от бъдещите участници в тези световни спортни конгреси, като се надяваме измежду тях да има и българи.

„ За нас е голямо самопризнание семейството на сходно влиятелно съревнование, имам вяра, че в новата зала ще предложим отлични условия на състезатели, треньори, рефери и публични лица, “ съобщи на конференция през днешния ден в ИнфоЦентър София2018 Петко Тотев, ръководител на БФКА. " Надпреварата е част от самодейност София – Европейска столица на спорта, като квалификациите в трите възрастови групи ще бъдат в събота, а в неделя са финалите от 9 до 14 ч., след което от 14.30 ч. е формалното закриване, “ добави Дора Маринова, учредителен секретар на БФКА.

През последните години България има избрани триумфи в детско-юношеското катерене. Благодарение на откритите в разнообразни градове на страната изкуствени катерачни стени, напъните на БФКА и на упоритостта на няколко доста сполучливи състезатели в близкото минало, а в този момент треньори, България стои почтено в клуба на страните разрастващи катерене и алпинизъм.

Най-големите ни очаквания са свързани с името на състезателя на клуб „ Алтиус “ Петър Иванов, 17-годишен възпитаник в Първа британска гимназия. Този млад мъж съумя през последните 3 години да завоюва за България голям брой купи и награди в неговата възрастова група в надпреварите в дисциплинираност боулдър, само че се показва повече от чудесно и в катеренето за компликация и за скорост, и се развива като един сложен катерач, към който се гледа с голямо почитание, оповестява www.sofia2018.bg.

„ Надявам се надпреварата пред родна аудитория да ме окуражи допънително за идното Световно състезание в Инсбрук през септември, на което ще се дефинират участниците в Младежките олимпийски игри идната година в Буенос Айрес. Любимата ми дисциплинираност е точно боулдър, само че ще би трябвало да съм всестранно квалифициран, защото квалификациите включват и трите типа катерене - боулдър, компликация и скорост. Мечтата ми е да представям България на Младежката олимпиада 2018, а за какво не и на Олимпиадата в Токио през 2020 година, “ сподели Петър Иванов по време на срещета с медиите през днешния ден.

Неговият треньор и легенда на този спорт у нас Васил Киров обясни системата, по която ще се дефинират участниците на идните юношески олимпийски игри. 13-те най-хубави на Световното в Инсбрук плюс континенталните шампиони и един представител на домакините ще запълнят квотата от 20 състезатели при юношите, същата е и системата при девойките.

Петър Иванов е европейски шампион и притежател на европейската купа за боулдър 2015 година в групата на Youth B (14-15 г.) и притежател на европейската купа за 2016 година при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 година в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във краткотрайното класиране за Европейска комисия Петър Иванов е на трето място в неговата възрастова група. През 2017 година Петър реализира доста положителни резултата и в надпреварите за компликация - 2-ро място на Европейска комисия в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.

Катеренето има дълга история, по-дълга от тази на множеството модерни спортове. От всички нас – състезатели и фенове, медии и спонсори, институции и сдружения, зависи катеренето да получи признанието, което заслужава и като спорт и като дисциплинираност, разрастваща личността и гениите на младежите, техните лидерски качества, дисциплинираност, която е в духа на нашето високотехнологично, забързано и изпълнено с провокации време.

Източник: offnews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg