През 2016 г. геолози, изучаващи канадска мина, направиха невероятно откритие.

...
През 2016 г. геолози, изучаващи канадска мина, направиха невероятно откритие.
Коментари Харесай

Вода на повече от 2 млрд. години - на какво има вкус?

През 2016 година геолози, учещи канадска мина, направиха необикновено изобретение. На дълбочина от към 3 километра те откриха течаща вода, чиято възраст съгласно тестванията е сред 1,5 милиарда и 2,64 милиарда години. След като е била изолирана през цялото това време, това е най-старата вода, открита на Земята.
 
„ Вероятно множеството хора си мислят, че сме разкрили малко количество вода в скалата, само че истината е, че тя течеше с литри в минута и размерът ѝ е доста по-голям от предстоящото ", сподели професор Барбара Шерууд Лолар, която управлява екипа.
 
Открити са и следи, които демонстрират, че във водата в миналото е имало живот. „ Като погледнахме сулфата във водата, успяхме да забележим отпечатък, който е индикативен за съществуването на живот.
 
„ Сулфатът в тази антична вода не е този на повърхностна вода. Това, което открихме, е, че сулфатът, сходно на водорода, в действителност се създава на място посредством реакция сред водата и скалата “, сподели помощник в катедрата по земни и атмосферни науки на Университета на Алберта. „ Това значи, че реакцията се е случила естествено и може да продължи толкоз дълго, колкото водата и скалата са в контакт, евентуално милиарди години. “

Откритието е от голяма важност за намирането на живот другаде на Земята, както и в Слънчевата система, само че това, което всеки се пита е какъв е усетът на най-старата вода.
 
Тя се оказала доста солена и горчива, по-солена от морската вода. Това не е изненадващо, като се има поради, че е на повече от 2 милиарда години.
 
Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР