През 2016 г. Джефри Сий е събуден при полет на

...
През 2016 г. Джефри Сий е събуден при полет на
Коментари Харесай

Мъжът, който учи севернокорейците на бизнес

През 2016 година Джефри Сий е разсънен при полет на националния транспортьор на Северна Корея, до момента в който димът се върти през кабината. Пътниците усещат, че самолетът се спуска прекомерно бързо, само че все пак суматохата е посрещната с неестествено успокоение от екипаж, който упорства, че всичко е наред.

Пътниците седят вцепенени от боязън, до момента в който самолетът прави спешно кацане. Часове по-късно те са принудени да създадат свои лични различни проекти за продължение на пътуването, без да получат отплата или пояснение. Липсата на връзка не изненадва Сий, който лети с държавната компания Air Koryo от севернокорейската столица Пхенян.

За индивида, кой ръководи Choson Exchange, група с нестопанска цел, която образова севернокорейците на предприемачество, прекарването е образец за неналичието на бистрота и отчетност, която се среща постоянно в царството на отшелниците.

То е и знак за трудностите, които чакат вложителите в азиатската страна, до момента в който Ким Чен-ун се стреми да ремонтира една от най-бедните стопански системи в света след историческата среща с американския президент Доналд Тръмп.

 Срещата и топлите връзки сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун сигурно ще останат в историята
Източник:

Срещата и топлите връзки сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун сигурно ще останат в историята

" Севернокорейските чиновници нормално ви дават единствено информацията, от която считат, че се нуждаете, а не това, което търсите ", споделя Сий, който е осенен от концепцията за организацията си през 2007 година след пътешестване до Пхенян.

" Това би трябвало да се промени, когато пазарът се отвори. Винаги има културна бездна и поради нейната параноя, на страната ще е нужно доста време, с цел да се приспособи към метода на правене на бизнес с външния свят ", изяснява той.

Мъжът, който приключва учебното заведение Уортън в Университета в Пенсилвания и магистратура в Университета в Йейл, измисля Choson Exchange, откакто среща севернокорейска студентка, която се пробва да влезе в света на бизнеса, с цел да покаже, че дамите могат да бъдат положителни водачи.

От 2009 година неговата група довежда повече от 100 севернокорейци в Сингапур, с цел да научат повече за модерните и развити стопански системи.

 Организацията на Сий извървява дълъг път
Източник:

Организацията на Сий извървява дълъг път

Тръмп и Ким подписаха декларация, че Северна Корея ще работи за " цялостно унищожаване на нуклеарното оръжие на Корейския полуостров ", оставяйки неустановен пътя за унищожаване на атомния боеприпас на Пхенян. Севернокорейският водач към този момент уточни, че търси съглашение, с цел да облекчи глобите, които грубо притискат стопанската система на страната му.

Дори в случай че комерсиалните ограничавания се разхлабят и стопанската система последователно се отвори, провокациите изобилстват за евентуалните вложители. Държавата е една от най-корумпираните, съгласно показателя на Transparency International.

Правителството поддържа среда на боязън и надзор посредством случайни арести, изтезания под стража, насилствен труд, както и обществени изтезания, разкрива организацията Human Right Watch, бореща се за отбрана на човешките права.

Системните и необятно публикувани нарушавания на правата на индивида, осъществявани от държавното управление, включват заробване, обезчестяване, насилствен аборт и друго полово принуждение и съставляват закононарушения против човечеството, твърди доклан на Организация на обединените нации от 2014 година

Учебник по стопанска система

 Макар и в изолираност, младежите в Северна Корея са отворени към света
Източник:

Макар и в изолираност, младежите в Северна Корея са отворени към света

Въпреки това режимът, управителен от фамилията на Ким в продължение на няколко десетилетия, не е унищожил предприемаческия дух на жителите си, твърди Сий. Той си спомня срещата със студентката по време на първото си пътешестване до Пхенян през 2007 година Когато я пита какво желае от чужбина, тя му дава отговор: учебник по стопанска система.

" Влязох там с мисълта, че това е комунистическа страна, че хората не се интересуват от бизнес, че това е държавна стопанска система ", споделя Сий, който има вяра, че съумява да получи достъп до затворената страна, тъй като е от Сингапур, който е обсъждан от режима като неутрална страна.

" Но когато срещнете младото потомство севернокорейци там, ще бъдете сюрпризирани от стремежите им ", споделя той.

През 2015 година неговата Choson Exchange организира " мини магистратура по бизнес администрация ", довеждайки 11 севернокорейци за 4 месеца в Сингапур и Малайзия. Участниците се завръщат вкъщи, с цел да създадат 17 започващи начинания за бизнеси, като потребителски артикули, електрически уреди и даже онлайн общественост за майки, с цел да споделят хрумвания и препоръки.

Инфраструктура, технологии

 Северна Корея несъмнено има потребност от възстановяване на инфраструктурата
Източник:

Северна Корея несъмнено има потребност от възстановяване на инфраструктурата

Що се отнася до регионите, които оферират максимален капацитет в Северна Корея, Сий твърди, че потребителските продажби на дребно, както и инфраструктурното развиване на пътищата, железниците и жилищата могат да дават благоприятни условия за задгранични компании, които търсят да вършат бизнес в страната. Съществува и търсене на способи за възстановяване на производството и потреблението на технологии в страната, прибавя той.

Това ще докара до възходящо развиване в браншове като добива на минерали. Природните запаси на страната включват въглища, желязна руда, варовик, графит, мед, цинк, олово и благородни метали, съгласно World Factbook на Централно разузнавателно управление на САЩ. Има и разрастващ се пазар за развлекателни действия, като заведенията за хранене, предлагащи храна и караоке, получават известност измежду някои севернокорейци, споделя Сий.

" Чуждестранните вложители, които желаят да развиват бизнес в Северна Корея, ще би трябвало да подхващат дълготраен метод, т.е. минимум 10 години ", планува той. През предходното десетилетие, когато бащата на Ким към момента беше на власт, режимът беше отворен за бизнесмените, които основават и ръководят сполучлив бизнес до един миг, единствено с цел да ги унищожи в идващия, споделя бизнес учителят.

При ръководството на Ким Чен-ун държавното управление отслаби хватката си върху бизнеса, макар че промяната продължава да бъде мудна. " Хората са по-уверени в построяването и развиването на бизнеса, без да се опасяват, че ще им бъде лишен, а вследствие на това ще се появят по-иновативни и по-големи предприятия ", сигурен е сингапурецът.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР