През 2016 г. американска компания преустанови оперативната си дейност в

...
През 2016 г. американска компания преустанови оперативната си дейност в
Коментари Харесай

Uber е близо до продажба на бизнеса си в Югоизточна Азия на конкурента Grab

През 2016 година американска компания прекрати оперативната си активност в Китай в подмяна на 20% от локалния си противник Didi Chuxing.

Още по тематиката
Автобусният колос FlixBus влиза в България

Иновативната компания стартира транспорти от София от 22 март
8 мар 2018
Европейска комисия желае да наложи до 5% налог върху приходите на софтуерните колоси

Мярката може да е краткотрайна, до момента в който се вземе дефинитивно решение
27 фев 2018
Лондон заплашва Uber с нови регулации

Транспортният регулатор желае да ограничи времето за работа на водачите
19 фев 2018 Американската компания ще получи 20% дял в сингапурското сдружение. Ключова договорка сред две от най-големите компании в бранша на споделеното пътешестване - Uber и Grab, е на път да освободи Югоизточна Азия от наличието на американското сдружение. В подмяна Uber ще получи дял от 20% от сингапурския си съперник, оповестява Financial Times, базирайки се на информация на осведомени с договарянията. Потенциалната сделка е плод на месеци задълбочени диалози и е мощно повлияна от желанието на Softbank, която е главен вложител и в двете компании, Uber да преориентира ресурсите и силата си към възобновяване на пазарния си дял в Съединени американски щати и увеличение на контрола си на основни европейски пазари.

Това няма да е първата сходна договорка за американска компания, откакто през 2016 година тя прекрати оперативната си активност в Китай в подмяна на 20% от локалния си противник Didi Chuxing. Към момента се чака договорката с Grab да бъде завършена по-късно през този месец, като към този момент двете компании се въздържаха от коментар.

В по-общ проект тя има и друга цел – да покаже, че Uber е способна да почисти имиджа си и да стартира да печели, като зад това стои тактиката на новия изпълнителен шеф Дара Косровшахи. От назнаването си през предишния август той промени управителния екип и ръководството на компанията и се опита да понижи проблемите й, като заплати 245 млн. $ за предварително разрешаване на делото с Waymo.

Ко я е Grab?

Компанията с централа в Сингапур е учредена през 2012 година и за интервала от пет – шест години съумява да разшири доста активността си в района, като в този момент оперира в осем страни. Освен предлагането на услуги за споделено пътешестване, има и платформа за мобилни заплащания GrabPay, създадена за пазари с незадоволително добре развито банкиране. Към момента за компанията работят сред 1000-5000 чиновници, като тази численост не включва водачите на коли. В средата на лятото на 2017 година предприятието получи инвестиция на стойност 2 милиарда $ от Softbank и Didi Chuxing за изпреварване на съперника Uber. Сега, след реализиране на договорка с главния си съперник и застраховане на водачеството си за страната, дневният ред на Grab се концентрира върху уголемение на бизнеса в Индонезия, като още при започване на предходната година, беше оповестено, че ще се вложи 700 млн. $ в тази самодейност.

Факторът Softbank

Когато става въпрос за бизнеса на известните компании за споделено пътешестване и други сходни услуги, би трябвало да се вземе поради мощното въздействие на Softbank като огромен вложители в огромна част от тях. За съпоставяне единствено измежду последните образци за инвестиции на японската група са 4 милиарда $ в Didi Chuxing, 2 милиарда в Grab и закупуването на 17% от Uber за 9 милиарда $.

Що се отнася до Uber обаче, факторът Softbank има в действителност огромно значение за вземането на решения за евентуални насоки за развиване, защото Softbank е мажоритарен акционер в американската компания. Сделката е доказателство за това, тъй като наложената тактика е цялостна диаметралност на истинската визия за построяването на модел за транспортни услуги, която гласеше " на всички места, за всеки ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР