През 2015 г. са издадени 122 кипърски паспорта на китайски

...
През 2015 г. са издадени 122 кипърски паспорта на китайски
Коментари Харесай

Походът на Китай към Кипър

През 2015 година са издадени 122 кипърски паспорта на китайски жители

[Shutterstock] Още по тематиката
Китай - от копирай до иновирай

Страната се трансформира в самобитна лаборатория за софтуерни открития, което води до неминуем конфликт със Съединени американски щати
20 апр 2018
Китайският колос HNA взима летище Пловдив на концесия

Планът е обектът да специализира в товари, като 30 млн. евро се влагат в нов карго и пътнически терминал
28 мар 2018
Три огромни стопански системи сплотяват рецензиите си против Китай

Според Financial Times взаимната декларация ще е ориентирана и срещу практиките на Пекин за отбрана на интелектуална благосъстоятелност.
12 дек 2017 Рекламни билбордове и уеб страници на мандарин, постоянни срещи с китайски политици и вложители и от ден на ден китайци с кипърски паспорт. Това е новата действителност в Кипър, който от няколко години насам сполучливо гради имидж на данъчно леговище и врата към европейския бизнес, написа Bloomberg.

Интересът на Никозия към непознати капитали се съчетава съвършено с желанието на Пекин да ускори световната си лидерска позиция с построяването на повече инфраструктурни и търговски връзки. Миналата година островната страна стана член на Азиатската банка за инфраструктурни вложения, която подкрепя реализирането на самодейността на президента Си Дзинпин " Един пояс, веднъж ", прочут още като " Новият път на коприната ". А съдействието сред Кипър и Китай към този момент ражда сполучливи планове.

Новият път на коприната минава през Кипър

" Готови сме да работим тясно с нашите китайски, азиатски и европейски сътрудници и да подкрепим тази самодейност. " Това съобщи още през 2015 година кипърският президент Никос Анастасиадис, който завоюва втория си петгодишен мандат през февруари тази година. В изявление пред китайската осведомителна организация " Синхуа " Анастасиадис акцентира желанието на Кипър да разпространява " Един пояс, веднъж " и още тогава даде поръчка за присъединяване. " Целта ни е да дъготрайно да подкрепим развиването на бизнес и икономическите връзки сред Кипър и Китай, изключително в региона на превоза, туризма и телекомуникациите ", изясни той.

Сътрудничеството сред двете страни досега може да се дефинира като извънредно сполучливо, като съгласно китайския дипломат в Никозия двустранната търговия има капацитет да се удвои и да доближи 1 милиарда $. Миналата година държавното управление на Кипър даде лиценза за построяването на един от суперпроектите в региона на туризма на китайския консорциум " Melco Resorts & Entertainment Ltd. Планът на притежателя Лорънс Хо е да построи първия в Европа казино-курорт, а инвестицията му е на стойност 670 млн. $, написа Bloomberg. Според изданието китайската JimChang Global Croup ще влага близо 123 млн. $ в градежа на петзвезден хотел и жилища наоколо до Агия Напа - един от огромните курортни градове на острова. Държавната China Communications Construction Group Ltd. пък е един от двамата претенденти, позволени до финала на поръчката за ръководство на пристанището в Ларнака. След като кипърската авиолиния Cobalt Air получи финансова инжекция от китайската Aviation Industry Corp., се възнамерява и пряк полет до Пекин.

Докато Кипър се пробва да притегля китайски вложения, доста страни от Европейския съюз (ЕС) гледат с съмнение към " Новият път на коприната ", в това число поради засилващия се интерес на Пекин към европейските технологии. През 2016 година китайската Midea Group закупи контролния пакет акции от немския производител на роботи Kuka против 4.5 милиарда $, а по-рано тази година китайската автомобилна компания Geely усили до близо 10% каузи си в Daimler с инвестиция за 9 милиарда $. Друга огромна китайска инвестиция на европейския пазар е на Tencent във финландския разработчик на видеоигри Supercell за 6.7 милиарда евро.

Експанзията на Китай към този момент получи своя отговор - Берлин, Париж и Рим приканиха Европейската комисия (ЕК) да премисли разпоредбите, съгласно които трети страни могат да влагат в европейски компании. Но до момента в който това не се случи, Кипър ще продължи да се възползва от апетита на Китай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР