През 2010 година Доменико Опедисано често може да бъде забелязан

...
През 2010 година Доменико Опедисано често може да бъде забелязан
Коментари Харесай

Калабрийската мафия с бюджет колкото България


През 2010 година Доменико Опедисано постоянно може да бъде видян да кара с триколката си плодове към пазара в градчето Росано в Южна Италия, оповестява Си Ен Ен. Но надали някой е предполагал, че 80-годишният мъж има и друга служба – той е „ ръководителят на борда ” на най-влиятелната италианска мафиотска формация Ндрангета, съобщи БГНЕС.

През миналата седмица полицейските служби на четири европейски страни направиха координирани интервенции против голямата империя на Ндрангета, която пере пари и се занимава с трафик на опиати. Арестувани бяха 90 души. Органите на реда разказват „ Операция Полино ” – подготвяна през последните две години – като „ съдбоносен удар против една от най-влиятелните италиански престъпни мрежи в света ”.

Акцията бе извършена единствено ден откакто хипотетичният „ кръстник ” на сицилианската мафия, известна като Коза Ностра, бе задържан дружно с още 46 членове на мафията в Палермо по обвинявания в присъединяване в проведена незаконна група. Но Опедисано, който сега е в пандиза, откакто бе задържан преди 8 години, не е изключително впечатлен.

Ндрангета е цел на полицейски акции и даже на наказания от страна на Финансовото министерство на Съединени американски щати през последното десетилетие. И все пак към момента господства в търговията с кокаин и съумява да поддържа постоянни връзки с проведени незаконни групировки в Латинска Америка, Ню Йорк, Турция и Албания.

Според анализатори приходите на мафията са към 60 милиарда $ на година – съвсем колкото е Брутният вътрешен продукт на страни като Хърватия или България. А евентуално незаконната формация управлява към 80% от кокаина, влизащ в Европа.

В началото на 90-те години на предишния век управляващите започнаха масирани интервенции против Коза Ностра в Сицилия след убийството на двама основни прокурори – Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Това по едно и също време отслаби доста сицилианската мафия и съумя да консолидира големи запаси за силите на реда. Ндрангета видя опция. Тя не афишираше себе си обществено, само че последователно съумя да разшири активността си от своята цитадела в планинските селца на Калабрия в южната част на Италия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР