През 2007 г. художникът и дизайнер Майк Уинкелман - по-известен

...
Коментари Харесай

Дигитално изкуство

През 2007 година художникът и дизайнер Майк Уинкелман - по-известен като Бийпъл - взема решение да се научи да рисува цифрово. За задачата всеки ден отделя по час или два, с цел да усъвършенства уменията си, и основава по една творба. Бийпъл остава правилен на уговорката си за повече от 5000 дни. След като приключва предизвикването, създателят събира всичките си 5000 творби в един колаж и го свързва с блокчейн. " Всеки ден: Първите 5000 дни " (Everydays: the First 5000 Days), както се назовава творбата, се продава за 69 млн. $ в първия по рода си търг на именитата аукционна къща Christies.

" Мислех, че правенето на " Всеки ден " ще бъде добър метод да се уверя, че ще се придържам към нещо и ще развия уменията си ", споделя Майк Уинкелман пред Wix в изявление през 2018 година

Може би сте чували за творбата на американския актьор. " Всеки ден " е цифрова сбирка от произведения, която съществува единствено като JPEG (компютърен формат за картинки), само че не и във физически размери. Няма по какъв начин да си закачите тази картина на стената си, в случай че не закачите екран и заредите картинката или я отпечатате с принтер. " Първите 5000 дни " е non-fungible token (NFT) токен, основан на системата на криптовалутата Ethereum.
Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно наличие ще бъде продадено под формата на NFT. Какво е NFT
NFT e като дигитален документ за достоверност, който употребява блокчейна, с цел да ревизира собствеността върху даден файл. Много NFT базират своите неповторими идентификатори на необятно потребления блокчейн на Ethereum, зад която стои криптовалутата със същото име, само че самият файл не се съхранява в блокчейна. Вместо това в блокчейна се съхранява местоположението и собствеността на файла, тъй че, когато някой се пробва да разбере къде е неповторимата (и ценна) версия на JPEG или GIF (или MP3, въобще всевъзможен тип цифрово изкуство), може да бъде тествано бързо елементарно и без капка подозрение.
Блокчейн и крипто валути
Всички консуматори на интернет могат да употребяват копие на този файл за свои лични цели, само че без доказателството за владеене и адрес, съхранявано в блокчейн, файлът е ненужен. NFT е единственият сертифициран " оригинал " на това произведение и има стойност както за художника, по този начин и за притежателя, а " къде " този файл се съхранява в интернет е разликата сред безценен оригинал и ненужен дериват.

Освен " Всеки ден " друго NFT, което притегли вниманието, бе Nyan Cat - емблематичният gif на котка с дъга зад нея, която лети из Космоса, бе продаден за 600 хиляди $ от Крис Торес, художникът, който в началото сътвори фънки котешкото изображение през 2011 година Nyan Cat към момента може да се употребява свободно от всеки като gif, само че неповторимият адрес на местонахождението на този оригинал сочи към цифровия портфейл или сбирка на единствен притежател, което придава стойност на съответната версия на файла.

Ако това ви звучи комплицирано и малко объркващо, не сте сами. NFT е бързо разрастващ се бранш на пазара на изкуствата и с този метеоричен напредък може да се стигне до прекомерно надути оценки. Именно заради това артистите се насочиха към цифровото изкуство, с цел да провокират интереса на възходящия пазар от колекционери. Графичният дизайнер Дейвид Румник продаде NFT на Свети Валентин за 20 хиляди $, а основаният във Англия художник и компютърен академик Брендън Доус продаде няколко NFT за хиляди долари през последните няколко месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР