През 2007 г. група чешки анархисти се катерят на предавателната

...
През 2007 г. група чешки анархисти се катерят на предавателната
Коментари Харесай

Институтът по криптоанархия в Прага – антиприказка за свободни технологии

През 2007 година група чешки анархисти се катерят на предавателната кула на националната телевизия и хакват уебкамерата на планинската верига Кърконоше, която нормално се употребява за предаване за времето.

По време на живото предаване на 17 юни същата година бунтовническият колектив, наименуван Ztohoven, симулира експлозия на нуклеарна бомба.

Зрителите следят по какъв начин кадър от камерата, движещ се по пейзажа, проблясващ в бяло и разкриващ облак под формата на " нуклеарна гъба " в далечината, напомняйки хроника от времето на войната, напомня CNBC.

Трикът е присъщ за консорциума на бохемските диверсанти, една от многото деструктивни смешки в продължение на десетилетия, които имат за цел да предизвикат феновете и да насърчат възприятието за опозиция и протест против предписаните публични правила.

Оттогава Ztohoven си прибавя знамето на криптоанархията, прегръщайки хакерите и провокаторите, които оказват помощ за активизиране на придвижването от самото му основаване.



Днес това обединяване намира леговище в Прага в осъвременена постройка на някогашна фабрика, наречена Paralelní Polis или " успореден свят ". Името е в чест на чешкия мъдрец и отстъпник Вацлав Бенда, който измисля фразата през 70-те години на предишния век, с цел да опише зараждащата се подземна контракултура, която безшумно подкопава ръководещия комунистически режим.

Паралелният свят на Ztohoven предлага друг тип безредица.

Пространството действа като жив образец за това по какъв начин би могъл да наподобява светът без технологии в обсега на държавните управления, законите и централните банки. Това е място, където спорните концепции не просто се разискват, а са живи идеологии, свързващи хората.

В продължение на над две години Дан Лигоцки, който е продуцент, има дълбоки връзки с общността. Разказва пред CNBC, че пространството е служи като катализатор за нововъведения и проучване на децентрализирани технологии. " Ние сме отворени за съдействие с всеки, чийто морал съответствува с нашия. ", споделя той.

Всъщност голямата фабрика, превърната във конгрес, пулсира от груповата сила на деятели за цифрови права, захласнати от неприкосновеността на персоналния живот и криптоидеолози. Paralelní Polis е място, където се сливат технологии, философия и активизъм, добавя CNBC.

Леговището на криптоанархията в Чехия се намира в сърцето на Холешовице – квартал, стеснен от левия бряг на река Вълтава на изток и хълма Летна на запад. Някога кварталът бил епицентър на индустриална Прага, синоним на кланици и парни мелници, а през днешния ден е дом на художествени галерии и ателиета.

В противоположния завършек на града, в квартал, наименуван Храдчани, се намира замъчен комплекс с повърхност 750 000 кв. м, който наподобява заледен в различно измерение от епохата на Ренесанса.

Внушителните му готически кули се извисяват над чешката столица като излишък от времето, когато наследственото достойнство е означавало нещо напълно друго за жителите на Прага. Днес двама млади благородници, Уилям и Илеана Лобкович, от време на време организират там събития с криптографска устременост. Нито един от двамата не живее в двореца, само че употребяват величествените зали и имения, населявани от техните предшественици, за работни групи от промишлеността за цифрови активи.

Годишната конференция, наречена " Замъкът на непаричните активи ", е тяхното знаково събитие, а представители на общността прекарват последните няколко години в опити да употребяват непаричните активи като метод за финансиране на планове за реституция – упоритост, която наподобява избледнява по време на мечия пазар, защото продажбите и цените на непаричните активи внезапно спаднаха.

Това лято обаче семейство Лобкович уголемяват напъните си за разпространение на криптовалутите, като одобряват някои от най-утвърдените програмисти на работна сесия. Работните срещи са последвани от частна обиколка на замъка и многостепенна церемония вечеря в Императорската зала на двореца. Разговорът по време на събитието без изпитание минава от новаторския криптозакон на Европа към конвергенцията на генеративния изкуствен интелект и блокчейн технологиите.

Най-лесният метод да стигнете до двореца от Paralelní Polis е да отидете пешком за три минути до гара Манини, където на всеки 10 минути стопира трамвай 25, който изкачва пасажерите нагоре по хълма до Прашни мост, който граничи с територията на замъка. Сложната мрежа от тролейбусни релси наблюдава калдъръмените улици на Прага – модел от стоманени релси, издълбан в старинния градски пейзаж, а трамваите са като преносима картина на живота в Прага.

Въпреки че са отдалечени единствено на 25 минути, двете места показват раздвоението на чешкия народ.

От едната страна е приказната Прага, която множеството хора свързват с града – извисяващи се кули и истински стенописи. От другата е тайният бохемски ъндърграунд, който десетилетия наред осуетява властническите режими. В продължение на епохи чешката столица се намира сред исторически сили, стремящи се към международно владичество, което оказва помощ на популацията да развие умения и да се бори против най-големите злодеи в света.

" Чехите са естествено скептични към властта, което е резултат от тежкия 20-и век, през който претърпяха монархия, нацистка окупация и комунистическо ръководство ", споделя Йозеф Тетек, криптоикономист и биткойн анализатор в доставчика на хардуерни портфейли Trezor. " Ярък образец за този песимизъм е фактът, че Чешката република по този начин и не одобри еврото, макар че е член на Европейския съюз от 2004 година насам ", добави Тетек.

Наречете това " най-хубавата антиприказка ".

В тази история основният воин не е принц в палат, а децентрализиран колектив от сенчести програмисти и хакери, живеещи из Прага, които от време на време се събират в Paralelní Polis, с цел да обменят търговски секрети и да насочат апел за деяние.

Тъмната мазилка на пражката централа на Polis е изключение измежду богато украсените, блестящо оцветени здания, които се извисяват над нея. Вътрешността на тази лъжливо неугледна конструкция съставлява пчелна пита от криволичещи, лабиринтни коридори и наподобяващи палат проходи, които се простират безпределно нагоре и във вътрешността в туловището на крепостта.

Концепцията за " успореден свят " е заразна.

Франчайзи на Polis се появиха във Виена, Барселона и два словашки града – доказателство за трайния сексапил на анархията. Клонът във Виена стига до такава степен, че се самоописа като жив образец по какъв начин " вирусът на криптолиберацията Paralelní Polis се популяризира ".

Тези хъбове споделят избрани физически характерности – има маси за взаимна работа, конферентни зали за хакатони и срещи, отдадени на блокчейн, както и пространства, отдадени на пробните технологии, където можете да се занимавате с 3D принтиране и лазерно рязане.

В допълнение към провеждането на постоянни срещи за биткойн и етериум, клонът в Братислава провежда и сесии, отдадени на биохакинга - или разширението на човешкото тяло с технологии, създадени по поръчка, с цел да се сътвори нова порода свръхчовеци.

От другата страна на Словакия, в Кошице, Polis предлага публични лекции и техническа помощ, където локалните могат да се отбият за спонтанни съвещания по какъв начин блокчейн и криптовалутите могат да подкрепят бизнеса им да вземем за пример, добавя CNBC.

Друг общ детайл е по този начин нареченият Институт по криптоанархия – нещо като подбранш, който дава безвъзмездни просветителни запаси и курсове на хора, искащи да научат повече за нерегулирания интернет, както и за анонимните принадлежности – виртуални валути, основани на блокчейн и антишпионски криптиращи протоколи, които могат да оказват помощ за развиването на децентрализирана стопанска система.

Училището по крипто оказва помощ за стимулиране на приемането и привличането на повече бойци за идеята.

Днешният зложелател е малко по-различен от комунистическите и нацистките окупатори от 20-и век. Вместо боен режим, задвижван с военни сили, тези криптографи виждат в своя противник по-коварен изверг.

Австрийският хъб характеризира опасността не като " отдалечен диктаторски свят ", а като метода, по който актуалните държавни управления се пробват да управляват потока от информация. " Държавите и техните организации за сигурност в международен мащаб управляват достъпа до информация и употребяват отбраната на интелектуалната благосъстоятелност като опрощение за използване на тотална цензура за надзор на наличните запаси ", гласи част от задачата на техния уеб страница.

На този декор, фирмите, търгуващи с цифрови активи в Съединени американски щати, са изправени пред възходящ надзор от страна на регулаторните органи. Затова и не е изненада, че огромна част от разработчиците се насочиха към интернационалните софтуерни центрове като Чехия, с цел да търсят съидейници, които желаят да се оправят с казуса, или най-малко да се предпазят от институцията.

Една от аргументите, заради които Прага се трансформира в привлекателен център на промишлеността, е обвързвана с корените ѝ в австрийската икономическа школа - идея, родена във Виена през 19-ти век, която остава много известна в Чешката република и през днешния ден.

Карл Менгер и Фридрих Хайек спомагат за раждането на тази характерна доктрина за типичен стопански демократизъм – да не се бърка с американската идея за политически демократизъм. Според нея самостоятелните човеци, които работят в най-хубавия си стопански интерес, са най-благоприятен метод за ръководство на обществото и основаване на процъфтяваща стопанска система, а не централизиран надзор или тежка държавна интервенция.

" Привърженици на тази школа пишат публикации и книги за биткойн в Чехия от 2016 година насам ", добавя Тетек пред CNBC, като отбелязва някои от естествените синергии сред последователите на биткойн и икономистите, учещи австрийска стопанска система.

" Австрийската школа е доста съвместима с приемането на биткойн. Основен аспект е апелът за делене на парите от страната. "

Привържениците и на двата свята не считат, че Федералният запас може да избави стопанската система. Тетек прибавя, че биткойн като различен самостоятелен паричен инструмент процъфтява в тази среда. Помага и фактът, че Прага има дълготраен опит в привличането на най-големите гении в бранша.

В чешката столица се намират първият в света хардуерен портфейл и първият басейн за рандеман на биткойни. Биткойн се приема в Alza, една от най-големите вериги за търговия на дребно в страната, както и в стотици други по-малки компании. Градът е хазаин и на огромни интернационалните конференции, които притеглят хиляди хора в Чехия всяка година.

" Биткойн общността в Чешката република е доста мощна, изключително когато се мери на глава от популацията ", споделя Тетек. " Най-популярният чешки биткойн ютубър може да се похвали с 90 000 клиенти, а годишната конференция за биткойни, наречена Chaincamp, която се организира единствено в Чехия, притегля към 2000 гости, даже по време на мечия пазар. "

" Чехите са родени майстори; първите планове за биткойн като Trezor и General Bytes породиха на пражката хакерска сцена ", споделя Тетек, който има обучение по австрийска стопанска система и политическа философия. General Bytes е един от по-големите производители на банкомати за биткойни и криптовалути, който дава и програмен продукт за операторите на биткойн банкомати.

Това лято ETHPrague и BTCPrague организираха огромни срещи на върха в столицата в границите на един и същи едноседмичен прозорец. Организаторите на събитието за етериум наеха пространство от Paralelní Polis, до момента в който биткойнърите се спуснаха в експоцентъра на Прага в покрайнините на града.

BTCPrague изнесе огромна статистика за събитието – над 100 лектори на четири подиуми, над 100 компании и над 10 000 участници от цяла Европа и отвън нея. Въпреки че мястото на осъществяване беше обстойно и претъпкано през първия ден, CNBC не може да удостовери броя на посетителите.

В целия град се организираха спомагателни събития, допълващи двойните криптоконференции. Едно от тях беше проведено в частна столова на стекхаус в Стария град, където до среднощ се обсъждаха преимуществата на биткойна и неговите непосредствени закани.

Една от противоречивите точки: Дали ръководителят на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища Гари Генслер е прикрит максималист във връзка с биткойна, като се има поради, че това е единственият дигитален актив, който той категорично пропуща в съгласуваната си акция за разрушение на екосистемата.

Междувременно запалянковците на етериум се събраха в Холешовице за дегустация на бира от чешката крафт пивоварна Václav, където се предлагаха чешката класическа бира Pils 12° Vaclav и маслената IPA 17° Sexy Hafanana.

Друго събитие се състоя в офиса на Trezor – непретенциозно помещение в постройката на SatoshiLabs, ситуирана в отдалечено жилищно предградие на две благи североизточно от Paralelní Polis.

В сесията участваха някои от най-знаменитите създатели на биткойн в Прага - Матей Жак, основен изпълнителен шеф на Trezor; Ян Чапек, съосновател на Braiins, която се афишира за първата компания, въвела концепцията за басейни за рандеман на биткойн; Кристоф Касас от General Bytes; и известният биткойн ютубър Якуб Веймола. Дискусията беше по-скоро във формат на лекция, като всеки от водачите описа за актуалните старания за разширение на активността по време на мечия пазар.

Екипът на Braiins също по този начин приказва по какъв начин се приготвя за идната регулация в тази област. Описаха протокол, който се създава сега и който ще направи по този начин, че пуловете да не могат да избират транзакциите, които съставляват всеки блок – по този метод ще избегнат да бъдат упрекнати в нарушение на идни правила от Министерството на финансите на Съединени американски щати, ограничаващи обмена на криптовалута.

" Това уголемение на протокола всъщност се ръководи по този начин, че миньорите да могат да избират личните си работни шаблони, които се утвърждават от пула, само че тогава всъщност пулът като юридическо лице е отвън играта, във връзка с това, че не носи отговорност за избора на транзакцията ", изясни Чапек.

В другия завършек на града, в Polis, Duct Tape Production провежда ETHPrague в съгласуваност с Ethereum Foundation. Програмата се състоеше от комбинация от лекции и панели за всичко - от MiCA и саморегулирането в границите на децентрализираните финанси до нюансите на протоколите от второ равнище, изграждани върху етериум. Тези работни сесии събраха на едно място технолози, адвокати и политици от целия континент, с цел да обсъдят идващите стъпки за промишлеността.

" Бях откровено сюрпризиран от това какъв брой другарски настроени бяха участниците, какъв брой алтруизъм и реципрочност можеха да се усетят в техните отзиви и презентации, както и от обстоятелството, че те са близки до визията " изграждай домове, а не империи ", " сподели Ондрей Полак, изпълнителен шеф на новооснованата Чешка блокчейн асоциация, който разказва себе си като практикуващ софтуерен оптимист и бранител на изкуствения разсъдък.

Дан Лигоцки реагира по сходен метод на ETHPrague, заявявайки, че това удостоверява убеждението му, че " бъдещето на интернет се трансформира от една динамична световна общественост от мечтатели, разработчици и бизнесмени ". " Чувството за общественост и споделена цел беше в действителност вдъхновяващо, защото ние групово се стремим да отключим неограничените благоприятни условия, които предстоят в тази децентрализирана граница ", добавя той.

Според него, " ETHPrague е единствено началото ", защото екипи, които споделят същата визия, работят интензивно по организацията на бъдещи такива събития в Европа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР