През 2005 година психологът Шейн Фредерик създаде най-краткия тест за

...
През 2005 година психологът Шейн Фредерик създаде най-краткия тест за
Коментари Харесай

Досетливи ли сте? Проверете за 5 минути с този ТЕСТ

През 2005 година психологът Шейн Фредерик сътвори най-краткия тест за оценка на интелекта. Той има единствено 3 въпроса, на които би трябвало да отговорим допустимо най-бързо, а след това сами да проверим отговорите и да се оценим:

Въпрос 1

Тенис ракета и топка костват общо 1 $ и 10 цента. Тенис ракетата е с 1 $ по-скъпа от топката. Колко коства топката?

Въпрос 2

5 машини създават 5 детайла в границите на 5 минути. Колко минути ще са нужни за 100 машини, с цел да произведат 100 детайла?

Въпрос 3

В едно езеро порастват водни лилии. Те порастват много бързо, удвоявайки разпространяването си всеки ден. Ще им трябват 48 дни, с цел да покрият езерото изцяло. За какъв брой дни ще покрият половината от езерото?

Шейн Фредерик е професор по мениджмънт в Йейл. Той специализира в изследвания за това по какъв начин хората вземат решения и избори. Дори е работил със спечелилия Нобелова премия Даниел Канеман. Заедно с екипа си Фредерик е проучил към 1000 души, основно студенти от огромни американски университети.

Освен тестването на тези хора за познавателните им качества, учените ги питат и още нещо. На интервюираните им били препоръчани 3400 $ в този момент или 3800 $ на месец. Оказва се, че множеството хора, които са получили невисок резултат на теста, не са съгласни да чакат и избират да получат по-малка сума неотложно. И назад, хората с високи резултати на теста са посочили мощна воля, която им оказва помощ да получат по-добро заплащане.

Идеята на теста е, че първо се сещаш за неверните отговори: 100 цента, 100 минути, 24 дни. Най-често тези отговори се дават от хора с подсъзнателен метод на мислене, до момента в който тези с по-рационален дават приблизително по-добри отговори.

А ето и отговорите на трите въпроса:

1. Отговорът е 5 цента. Ако топката коства 10 цента, ракетата ще коства 1 $ и 10 цента, до момента в който това е общата стойност и на двата предмета.

2. Отговорът е 5 минути. Броят на машините не въздейства на времето, належащо за производството на един подробност.

3. Отговорът е 47 дни, а не 24. Ако количеството водни лилии се удвоява всеки ден и количеството дни, нужни за покриване на езерото, е 48, разумно е лилиите да покриват половината от езерото един ден преди този момент.

Успя ли да отговориш вярно от първия път?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР