През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията

...
През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията
Коментари Харесай

Ето какво отговори МОН на запитване от Actualno.com за дисертацията на Пламен Николов

През 2005 година Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на Пламен Николаев Николов в Народната библиотека „ Кирил и Методий “ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ) без наложителната осведомителна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната отбрана. Това е категорично маркирано в списък на дисертационни (хабилитационни) писания, подадени от ВАК, с номер №91 от 16 май 2005 година, който се съхранява в Националния център за информация и документи (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката (МОН) - правоприемник на ЦИНТИ. Документът се базира на протокол № 13 от 18 октомври 2004 година на научна комисия 12 на ВАК, оповестяват публично от просветителното ведомство.

Поводът е засилен интерес към дисертационния труд Пламен Николов – номиниран за министър председател от „ ИТН “.

Actualno.com през вчерашния ден изпрати заявление за достъп до социална информация до НАЦИД с искане да ни бъде предоставено копие на цялата налична документи по отношение на научния труд на кандидат-премиера, Целта на днешното прессъобщение е да се опровергаят медийните изявления по тематиката, само че пък е реалност, че през вчерашния ден за към четири часа уеб сайтът на НАЦИД спря да работи. На процедура той се отваряше, само че Регистърът на университетския състав в Република България отхвърляше да действа за много нескончаем интервал. Изчезнали бяха данните за общия брой хабилитирани лица (6677 към днешна дата – б. р.), както и на всички с университетски длъжности и добити научни степени (54 746 бр.). При отваряне на регистъра излизаше надпис, обагрен в алено „ Няма открити резултати! “. Надписът оставаше неизменен при опит за търсене на което и да е от лицата с университетски длъжности на всички вероятни браузъри.      

" Сайтът фактически блокира през вчерашния ден, тъй като беше претрупан след изявленията. Просто доста хора желаеха да влязат и да видят. Факт е, аз не го отхвърлям - поради многочислените опити да бъде посетен, защото Григор Лилов беше поставил линк и всички желаеха да видят, по тази причина уеб сайтът блокира. Едно нещо не е правилно от обявата на Григор Лилов - че надали не в събота е добавена информацията за Пламен Николов ", сподели Екатерина Попова от пресцентъра на МОН. 

 
 Научният началник на Пламен Николов: Изключително квалифициран. Смятах да го взема за помощник Научният началник на Пламен Николов: Изключително квалифициран. Смятах да го взема за помощник
Научният началник на Пламен Николов проф. Валери Динев описа, че дисертацията на Николов е налична, пази се в библиотеката на кате...



( До този прозорец в уеб страницата на НАЦИД можеше да се стигне през вчерашния ден в продължение на към четири часа. Търсачките стопираха да работят изцяло, без значение кой браузър се употребява )

Прессъобщението продължава по този начин:

„ Поради тази причина информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили просветителна и научна степен „ лекар ” и/или научната степен „ лекар на науките ”, на предпазените дисертационни писания и на хабилитираните лица в Република България ” (РАС) на НАЦИД, е прекомерно нищожна “.

Проверката била осъществена в отговор на мощния публичен интерес и голям брой запитвания от медии, отправени до пресцентъра на МОН и до НАЦИД. 
 Откъде го изкараха този Пламен Николов?! Та той е политически неопитен Откъде го изкараха този Пламен Николов?! Та той е политически неопитен
" ИТН " разрушава партийната система. Ако кабинетът бъде гласуван от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, откакто ГЕРБ не влезе в зала и понижи кворума, щ...

„ До 2011 година главните данни за лицата, придобили просветителната и научна степен „ лекар ”, научна степен „ лекар на науките “, както и за лицата, заемащи академична служба, в началото са вписвани в поддържаната от ВАК документи и електронна база данни. През 2011 година тези данни са мигрирани в „ Електронна база данни за предпазените дисертационни писания и лист на хабилитираните лица в Република България ” на НАЦИД според член 3 от Правилника за използване на закона за развиване на университетския състав в Република България (Изм., Дъждовни води, бр. 19 от 2011 г.). Тогава са мигрирани и данните за Пламен Николаев Николов, които не са променяни от датата на мигриране - 12 юли 2011 година “, разяснява пресцентърът на МОН.

От там изясняват, че съществуващата електронната база данни е преместена в „ Регистър на лицата, придобили просветителна и научна степен „ лекар ” и/или научната степен „ лекар на науките ”, на предпазените дисертационни писания и на хабилитираните лица в Република България ” (РАС), поддържан от НАЦИД.

„ Партидата на Пламен Николаев Николов в РАС е мигрирана на 3 октомври 2018 година без никакви промени от първото й прекачване на 12 юли 2011 година Непълнотата на информацията по отношение на дисертацията на Пламен Николаев Николов се дължи на неналичието на попълнена осведомителна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 година, когато влиза в действие изменението на член 3 от Правилника за използване на закона за развиване на университетския състав в Република България (Изм., Дъждовни води, бр. 56 от 6 юли 2018 г.). Дисертацията на Пламен Николаев Николов постъпва в НАЦИД с цитирания към този момент списък №91/16.05.2005 година от ВАК. Тя е обработена и заведена във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 година с инвентарен № 135 в инвентарна книга № 3. В Книгата за придвижване на библиотечните фондове е под № 48 от 02.09.2005 г.  Получила е сигнатура за хранилище  8487. През 2016 година библиотеката на НАЦИД се причислява към електронния азбучник COBISS и след мигриране на библиографското изложение на дисертацията се вписва  сигнатурата и  инвентарния номер, което може да се види на следния линк: “, сочат още от просветителното ведомство.

„ Дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е разполагаем в библиотеката на НАЦИД. МОН има подготвеност да го разгласява след изразено документално единодушие на създателя “, пишат в умозаключение от просветителното ведомство.

Още:  

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР